Dynia na stole
fot. mat.pras.

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. To niezwykle uniwersalne warzywo, które doskonale smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, a dodatkowo – jest pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Jesień w pełni, a to oznacza, że na straganach i stoiskach pojawiają się różnorodne, wielobarwne odmiany dyni, które tylko czekają na to, aby znaleźć miejsce w kulinarnym jadłospisie. Warto ją do niego włączyć nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne. Dynia bogata jest w przeciwzapalny beta-karoten, witaminy C i E, a także cenne składniki mineralne, które usprawniają funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy układ odpornościowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Ale co najważniejsze, wspaniale smakuje! Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola zdradza przepisy na dania, które uczynią dynię główną bohaterką twojego jesiennego menu.

Dynia to warzywo o soczystym, delikatnie słodkim miąższu. Ze względu na swój łagodny, nieco neutralny smak, daje w kuchni mnóstwo możliwości. Doskonale komponuje się z wieloma daniami i można ją przyrządzić na różne sposoby. Co więcej, dynia kocha przyprawy, szczególnie te korzenne i pikantne, dlatego jest świetną bazą dla aromatycznych i rozgrzewających potraw, które szczególnie lubimy jesienią – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola. 

Krem z dyni z chrupiącym jarmużem i prażonymi pestkami

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 dynie piżmowe,
  • 1 cebula biała,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 2 pomarańcze (sok i starta skórka),
  • 50 g masła,
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • kilka liści jarmużu,
  • 100 g pestek dyni i słonecznika,
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni,
  • przyprawy: łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od umycia i pokrojenia wszystkich warzyw w kostkę (nie musi być równa). Pokrojone warzywa przesmaż na maśle z przyprawami i skórką pomarańczową. Dodaj mleko kokosowe, wyciśnięty sok z pomarańczy i – w zależności od tego, jaką chcesz uzyskać konsystencję – wodę. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a następnie zblenduj całość na gładki krem.

Jarmuż smaż chwilę na głębokim tłuszczu, aż stanie się chrupki. Upraż pestki na suchej patelni lub w piekarniku przez około 5 minut. Gotowy krem nalej do głębokich misek, przystrój chipsem z jarmużu, posyp prażonymi pestkami i skrop olejem z pestek dyni.

Kluski leniwe z twarogiem i musem z dyni

Składniki na mus:

  • 1 dynia,
  • 1 marchew,
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej,
  • 2 liście kafiru,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 50 g galangalu,
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • łyżka miodu,
  • przyprawy: suszony imbir, cynamon i sól do smaku.

Kluski leniwe:

  • 700 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,
  • 700 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • cukier i sól do smaku.

Do podania:

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • masło,
  • łyżeczka cukru,
  • pokruszone migdały w karmelu,
  • listki szałwii,
  • twaróg.

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę lub przetrzyj przez sito. Gdy ziemniaki będą zimne, dodaj pozostałe składniki na kluski i zacznij wyrabiać ciasto na stolnicy. Z ciasta uformuj podłużne wałki, delikatnie spłaszcz je dłonią i pokrój w romby. Kluski wrzuć do wrzącej, osolonej wody, po czym zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 3 minuty do momentu ich wypłynięcia na wierzch.

Przygotowanie musu rozpocznij od umycia i pokrojenia dyni, marchewki, imbiru i galangalu w kostkę. Warzywa przełóż do garnka, dodaj pozostałe składniki i gotuj, aż będą miękkie. Z garnka wyciągnij trawę cytrynową oraz liście kafiru, a następnie zblenduj jego zawartość na gładką masę.

Na patelni upraż bułkę tartą. Kiedy będzie równomiernie zrumieniona, dodaj masło i wymieszaj całość. Listki szałwii smaż przez kilkanaście sekund na rozgrzanym oleju. Na talerzu rozsmaruj mus z dyni i ułóż na nim kluski. Podawaj z bułką tartą, twarogiem, pokruszonymi migdałami i chipsem z szałwii.

Sernik dyniowy

Składniki:

  • 750 g tłustego twarogu sernikowego,
  • 400 g purée z dyni,
  • 3 jajka (najlepiej z rolnictwa ekologicznego),
  • 3 żółtka,
  • 175 g drobnego cukru,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Kruchy spód:

  • 250 g kruchych ciastek,
  • 70 g masła,
  • łyżeczka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

Ciastka pokrusz na drobny „piasek”, dodaj roztopione masło, przyprawę piernikową i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp do środka pokruszone ciastka i ubij, tak aby spód był zwarty i jednolity. Wstaw do lodówki na godzinę.

Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) zmiksuj na gładką masę i przelej do formy ze schłodzonym już spodem. Sernik piecz w kąpieli wodnej – tortownicę porządnie zabezpiecz z zewnątrz folią aluminiową, aby nie dostała się do niej woda, a następnie ustaw ją na większej blaszce. Do większej blachy nalej wrzącej wody, do ok. połowy wysokości sernika. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez ok. 90 minut bez termoobiegu. Upieczonemu sernikowi pozwól ostygnąć (przez ok. 3 godziny) w temperaturze pokojowej. Wierzch udekoruj karmelem i ulubionymi orzechami.

Pieczona, w zupie, na słodko i na słono – nieważne jak przygotowana, dynia zawsze zachwyca swoim smakiem i uniwersalnością. To jesienny klasyk, który może być głównym składnikiem każdego posiłku, nawet deseru, doskonale oddając panującą za oknem aurę.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *