Prosty przepis na unię amerykańsko-indyjską na talerzu? Hot-dogi z relishem! Choć sos ten oryginalnie wywodzi się z kuchni indyjskiej, stanowi jeden z tradycyjnych dodatków amerykańskich fastfoodów.
Relish to rodzaj gęstego, słodko-kwaśnego sosu przygotowywanego z warzyw oraz owoców. Choć posiada azjatyckie korzenie, często używany jest jako dodatek do jednego z najpopularniejszych, amerykańskich dań typu fast food serwowanych w większości restauracji, barów i food trucków, czyli hot-dogów.
W przepisie na domowe hot-dogi, prócz relishu z siekanych papryk, znajduje się jeszcze jeden wyjątkowy składnik – Musztarda Kozaka Roleski. Ma ona prawdziwie ognisty i porywczy temperament, przez co w szczególności sprawdza się jako dodatek do mięsnych dań poddawanych smażeniu czy pieczeniu. Jako składnik domowych hot-dogów z relishem z kolorowych papryk, jej charakterystyczny, ostry smak doskonale łączy się ze słodko-kwaśnym sosem i aromatem prażonej cebuli, zachwycając nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Przepis na domowe hot-dogi z relishem z kolorowych papryk i prażoną cebulką.
Składniki (4 porcje):
4 bułki podłużne/ półbagietki
4 kiełbaski
Relish:
żółta papryka
czerwona papryka
zielona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
sól, pieprz
Musztarda Kozaka Roleski
prażona cebulka
majonez/ketchup do posmarowana bułki
Sposób przygotowania:
-
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Upiec kiełbaski, a pod koniec podpiec też bułki tak, by były chrupiące z zewnątrz.
-
Relish: Papryki pokroić w drobną kostkę, wsypać do dużej miski. Wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
-
Bułki przekroić na pół, ale nie do końca. Wysmarować majonezem/ketchupem lub ulubionym sosem. Włożyć kiełbaski, a na nie po kilka łyżek relishu paprykowego. Polać Musztardą Kozaka Roleski i posypać prażoną cebulką.
Smacznego !