Rozgrzewająca herbata to jeden z najlepszych pomysłów na chłodne, jesienne dni. Polacy uwielbiają ten napój, a na sklepowych półkach znaleźć można wiele rodzajów herbat. Liściaste, w saszetkach, rooibos, zielona, czerwona, owocowa – mają nie tylko różny smak, ale i właściwości. Która z nich jest najlepsza na jesień? Dietetyk podpowiada!
Jesienią nasz organizm potrzebuje wsparcia w walce z chłodem i wilgotnym powietrzem, dlatego warto sięgnąć po herbaty, które nie tylko rozgrzewają, ale także wzmacniają odporność. Dietetyk i ekspertka największej polskiej sieci supermarketów POLOmarket, Natalia Chmielewska, podzieliła się swoimi wskazówkami i przepisami na przygotowanie idealnej herbaty na jesienne wieczory.
Krok pierwszy – odpowiednia baza
Do przygotowania pysznego, rozgrzewającego napoju potrzebna jest odpowiednia baza. Czarna herbata, na przykład z asortymentu Hatti Tea, jest bogata w antyoksydanty, idealna na poranny zastrzyk energii. Jej mocny, intensywny smak świetnie komponuje się z dodatkami jak cynamon, goździki czy imbir. Z kolei zielona znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i wspomagających metabolizm. Jest dużo lżejsza niż czarna, doskonała na rozgrzanie po popołudniowym spacerze. Bezkofeinowa alternatywa, czyli rooibos, to opcja bogata w witaminy i minerały. Jest idealna na wieczór, a taka z dodatkiem miodu i cytryny wspiera odporność.
Ziołowe napary – twoi jesienni sprzymierzeńcy
Na sklepowych półkach znaleźć można także wiele gotowych mieszanek ziół, takich jak chociażby te od Zaczarowanego Ogrodu, które sprawdzą się zarówno jesienią, jak i zimą. Napar z imbiru jest doskonały na rozgrzanie, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko infekcji. Świeży korzeń można zetrzeć lub pokroić i zaparzać z miodem i cytryną lub zakupić herbatkę z dodatkiem tej rośliny. Mięta działa rozluźniająco, a jej orzeźwiający smak może dodać energii w szare dni. Rumianekjestidealny na wieczór – pomaga w relaksacji i uspokaja.
Zimowa herbata – zrób ją sam!
Chyba każdy z nas zna smak herbaty z dodatkiem miodu i cytryny. Jednak do przygotowania pysznego, rozgrzewającego napoju warto dodać coś jeszcze! Nie tylko urozmaicimy jego smak , ale wzbogacimy go też witaminami oraz innymi składnikami, które zwiększają odporność. Oto dwa proste, ale niezwykle pyszne i zdrowe przepisy:
Herbata cynamonowa z jabłkiem
Składniki:
- 1 torebka czarnej herbaty
- 1 laska cynamonu
- 2-3 plasterki świeżego jabłka
- Suszona żurawina
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- Sok z malin
Sposób przygotowania: Zaparz herbatę z cynamonem. Pozostaw pod przykryciem na 5-7 minut, następnie dodaj miód do smaku oraz sok z malin (wedle uznania). Jabłko umyj, pokrój w plasterki i dodaj do naparu. Na koniec wsyp niewielką garść suszonej żurawiny, która jest źródłem witaminy C, zapobiega infekcjom dróg moczowych oraz zapaleniom pęcherza moczowego.
Napar imbirowy z miodem i cytryną
Składniki:
- 2-3 cm świeżego korzenia imbiru
- Łyżeczka kurkumy mielonej
- ½ łyżeczki mielonych goździków lub kilka sztuk całych
- 1 łyżka miodu
- Sok z 1/4 cytryny
- Konfitura z pomarańczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Do małego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do niej imbir i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, odczekaj ok. 8 minut i do lekko ostudzonego, ale wciąż ciepłego naparu, wlej sok z cytryny oraz miód. Dorzuć przyprawy – kurkumę i goździki, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. No i najważniejsze, wzbogacają smak! Do naparu można dodać także łyżeczkę konfitury z pomarańczy, która zawiera witaminę C.
Jesień to idealny czas, aby zwolnić, przykryć się kocem i cieszyć filiżanką ulubionego naparu. Dajmy sobie chwilę oddechu i ciepła w coraz chłodniejsze dni! Wybierając odpowiednie składniki i mieszanki, możemy stworzyć napoje, które będą prawdziwą rozkoszą dla ciała i ducha.