Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem, szparagami oraz sosem do steków i burgerów to propozycja dania, które warto przyrządzić, kiedy trwa sezon na szparagi, czyli między końcem kwietnia a początkiem lipca.
Steki mogą być przygotowane z różnego rodzaju mięsa wołowego oraz przyrządzone w różnym stopniu wysmażenia – wszystko zależy od indywidualnych preferencji kucharza lub jego gości. Warto pamiętać, żeby wyjąć steki z lodówki ok. 30 min przed przed obróbką termiczną. Chcąc podać steka bardzo krwistego, smażymy go około minuty z każdej strony. W przypadku steka krwistego – po dwie minuty na stronę, średnio krwistego – po trzy minuty. Średnio wysmażonego powinniśmy trzymać na patelni około pięciu lub sześciu minut z obu stron, natomiast stek dobrze wysmażony powinien spędzić na patelni osiem minut. Niezależnie od wybranego stopnia wysmażenia, intensywność jego smaku możemy zwiększyć świeżym smakiem sosu do steków i burgerów firmy Roleski. Jest to oryginalna kompozycja składników, których kwintesencją jest sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem pieprzu cayenne, chrupiącej cebuli oraz kolendry.
Składniki (2 porcje):
2 steki wołowe – polędwica, rostbef lub antrykot
odpowiedni tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy / słonecznikowy / masło klarowane
kilka gałązek rozmarynu
sól
pieprz
Masełko czosnkowe:
60 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
morska sól
świeżo mielony pieprz
Dodatki:
500 g szparagów
oliwa z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Sos do steków i burgerów Roleski
Przygotowanie
- Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem smażenia tak, by miały czas na uzyskanie temperatury pokojowej.
- W międzyczasie myjemy szparagi, wrzucamy do garnka z posolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut – tak, by nadal były jędrne i chrupiące.
- Szparagi wyjmujemy i płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Przekładamy do dużej miski, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Patelnię stawiamy na dużym ogniu, rozgrzewamy wybrany tłuszcz, wrzucamy steki. Na patelnię dorzucamy rozmaryn.
- Steki smażymy do uzyskania wybranego stopnia wysmażenia.
- Gdy steki jeszcze się smażą, ale są już prawie gotowe, w miseczce mieszamy masło z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie polewamy nim steki po 2-3 łyżki na sztukę mięsa.
- Gotowe steki przekładamy na talerze i odczekujemy chwilę, by mięso odpowiednio odpoczęło.
-
Podajemy ze szparagami i Sosem do steków i burgerów Roleski. Smacznego!