Zupy goszczą na naszych stołach na co dzień, skradając serca i rozpieszczając podniebienia. Lato to idealny moment na przygotowanie aromatycznych kremów czy bulionów z sezonowych warzyw. Z przyprawami Vegeta Natur stworzysz zupy, które zachwycą Twoich bliskich.
Zupy są smaczne i pożywne. W chłodne dni rozgrzewają, jak nic innego. Latem zachwycają kolorem i aromatem świeżych, sezonowych warzyw. Każdy z nas ma sprawdzone, ulubione przepisy na zupy, a pora roku sprzyja kulinarnym eksperymentom. Delikatne wywary są nie tylko lekkostrawne. Warzywa, których użyjemy do ich przygotowania dostarczą nam także cennych witamin i soli mineralnych.
Podkreśl smak przyprawami
Pomysłów na zupę może być wiele. Lato to idealny czas na ich przyrządzanie. Wykorzystaj zatem sezon letni, kiedy dostępne są świeże warzywa. Szparagi, młode pomidory czy tradycyjna włoszczyzna o tej porze roku smakują najlepiej. Dzięki nim stworzysz danie, które zachwyci Twoich bliskich. W uzyskaniu wyjątkowego smaku pomoże Vegeta Natur. To szereg różnorodnych, wysokiej jakości przypraw przygotowanych przez ekspertów kulinarnych. Do zup najlepiej sprawdzą się kostki rosołowe Vegeta Natur, Vegeta Natur przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu oraz Vegeta Natur przyprawa uniwersalna. To innowacyjne produkty bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów. Idealnie podkreślą smak różnorodnych potraw
Przepisy na zupy
Krem ze szparagów
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 3-4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu warzywnego Vegeta Natur
- przyprawa Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
- 2 łyżki śmietany
- grzanki z chleba
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i umyj. Ugotuj bulion z 1 kostki Vegeta Natur, do wrzącego wywaru dodaj włoszczyznę oraz ziemniaki. Pod koniec gotowania, kiedy pozostałe warzywa będą już prawie miękkie, dodaj szparagi. Gotuj wszystko na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut, następnie zmiksuj całość z czosnkiem. Dodaj przyprawę Vegeta Natur w płynie według smaku oraz śmietanę. Danie serwuj z grzankami.
Orzeźwiające gazpacho
Składniki:
- 4-5 świeżych pomidorów
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z ¼ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
- kromka jasnego pieczywa lub ½ kajzerki
- opcjonalnie kolendra oraz jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa. Ogórka i pomidory obieramy ze skóry (w tym celu najlepiej pomidory sparzyć gorącą wodą). Kroimy je na mniejsze kawałki. Pieczywo namaczamy w wodzie. Umieszczamy pokrojone warzywa i odsączony chleb w blenderze, dodajemy czosnek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawą Vegeta Natur w płynie. Możemy dodać także poszatkowaną natkę pietruszki, koperku lub kolendry. Całość chłodzimy min. 2 godziny w lodówce. Otrzymany chłodnik podajemy schłodzony.
Krem z białych warzyw
Składniki:
- kostki rosołowe Vegeta Natur – bulion warzywny
- 1 średniej wielości kalafior
- 2-3 ziemniaki
- ¼ selera
- jogurt naturalny lub śmietana
- sól i pieprz
- kiełki np. dyni / natka pietruszki
- opcjonalnie: plastry boczku bądź szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
Myjemy i obieramy warzywa. Gotujemy je w 2 litrach wody. Dodajemy 2 kostki rosołowe bulionu warzywnego Vegeta Natur. Jak tylko warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wody i blendujemy. Wywar powstały podczas gotowania warzyw przelewamy do zmiksowanej masy. Dodajemy jogurt naturalny lub śmietanę. Serwujemy posypane kiełkami dyni lub natką pietruszki. Fani mięs mogą przygotować chrupiące chipsy – wystarczy na kilka minut włożyć plastry boczku lub szynki parmeńskiej do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Jak tylko się zapieką, kładziemy je na krem warzywny.