Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
fot. mat.pras.

Szybka, lekka i pełna smaku – zupa koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy obiad dla całej rodziny. Gotowana na delikatnym bulionie, zachwyca prostotą i naturalnym aromatem świeżych ziół.

Składniki na zupę:

  • 1–2 porcje z uda kurczaka
  • 1 litr wody Mama i ja
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z udkami z kurczaka, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotuj na wolnym ogniu około 15–20 minut.
  2. Dodaj pokrojone ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i połowę posiekanego koperku (razem z łodygami).
  3. Dopraw solą i pieprzem i gotuj do miękkości ziemniaków (pod przykryciem). Pod koniec gotowania dodaj pozostały koperek i lane kluseczki.

Składniki na lane kluseczki:

  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • Sól
  • 500 ml wody Mama i ja

Wykonanie:

  1. Jajko wymieszaj w miseczce ze szczyptą soli. Dodaj mąkę i dalej mieszaj. Konsystencja powinna być gładka i dosyć gęsta, ale taka, aby „lała” się lekko z łyżki.
  2. W garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Nabierz ciasto na łyżkę i delikatnie wlej do gotującej się wody. Po 2 minutach wyjmij kluseczki łyżką cedzakową i dodaj je do zupy.

Rada: można zrobić lane kluseczki bezpośrednio w gotującej się zupie.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *