Szybka, lekka i pełna smaku – zupa koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy obiad dla całej rodziny. Gotowana na delikatnym bulionie, zachwyca prostotą i naturalnym aromatem świeżych ziół.
Składniki na zupę:
- 1–2 porcje z uda kurczaka
- 1 litr wody Mama i ja
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 duży pęczek koperku
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- W garnku zagotuj wodę z udkami z kurczaka, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotuj na wolnym ogniu około 15–20 minut.
- Dodaj pokrojone ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i połowę posiekanego koperku (razem z łodygami).
- Dopraw solą i pieprzem i gotuj do miękkości ziemniaków (pod przykryciem). Pod koniec gotowania dodaj pozostały koperek i lane kluseczki.
Składniki na lane kluseczki:
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki
- Sól
- 500 ml wody Mama i ja
Wykonanie:
- Jajko wymieszaj w miseczce ze szczyptą soli. Dodaj mąkę i dalej mieszaj. Konsystencja powinna być gładka i dosyć gęsta, ale taka, aby „lała” się lekko z łyżki.
- W garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Nabierz ciasto na łyżkę i delikatnie wlej do gotującej się wody. Po 2 minutach wyjmij kluseczki łyżką cedzakową i dodaj je do zupy.
Rada: można zrobić lane kluseczki bezpośrednio w gotującej się zupie.
materiał prasowy