fot. mat. prasowy/Fermy_Drobiu_Jokiel

Gęste, treściwe zupy, rozgrzewające i szybkie do podania, są doskonałą propozycją na chłodne dni. By urozmaicić kulinarny repertuar, a jednocześnie zadbać o zdrowie i odporność, warto sięgać po inspirację z Madery: słodko-kwaśną, aromatyczną zupę na bazie pomidorów i cebuli, obowiązkowo z dodatkiem jaja.

Zupa pomidorowa to polski klasyk. Warto jednak wypróbować jej mało znaną w naszym kraju wersję, niezwykle popularną np. na Maderze – sopa de tomate e cebola, czyli zupę pomidorowo-cebulową. Ma niesamowitą, delikatną strukturę i łączy słodycz cebuli z umamicznym, lekko kwaskowatym, charakterystycznym smakiem pomidorów.

– Warto pamiętać, że pomidory to jedno z niewielu warzyw, które podczas obróbki cieplnej zyskuje nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale także odżywcze. Wszystko dzięki wysokiej zawartości likopenu, naturalnego przeciwutleniacza z grupy karotenów, który uwalnia się w trakcie gotowania – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Dodatkowo dodatek pełnego mikro- i makroelementów jaja sprawia, że zupa staje się prawdziwą bombą pełną składników odżywczych.
Co więcej, danie powstaje z powszechnie dostępnych składników, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Smacznego!

PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWO-POMIDOROWĄ Z JAJEM

Porcja dla 4 osób

Składniki:

4 jaja roz. M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)

6 sztuk średniej wielkości pomidorów malinowych

5 sztuk średniej wielkości cebuli

½ litra passaty pomidorowej

½ litra bulionu warzywnego

3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 liście laurowe

szczypta suszonego cząbru lub gałązka świeżego

pęczek pietruszki

sól

łyżka masła

Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórkę i gniazda nasienne, a następnie siekamy w drobną kostkę. Pestek nie wyrzucamy – dodają mnóstwo smaku! Cebulę siekamy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy z oliwą w garnku o grubym dnie do momentu, aż będzie zeszklona, ale nie rumiana. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, cząber i chwilkę odparowujemy. Dolewamy passatę, bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut. Płyn powinien nieco odparować i zgęstnieć. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Całe jaja smażymy na maśle do momentu, gdy białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko – półpłynne. Rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajo i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *