Przekonanie dziecka do jedzenia owoców i zielonych warzyw to czasem nie lada wyzwanie. Najlepiej podawać je w towarzystwie uwielbianych przez dzieci smakołyków np. gofrów, które skutecznie odwracają ich uwagę od pożywnych, lecz nielubianych dodatków. Gofry „leśny mech z owocami” to nie tylko sycąca przekąska dla najmłodszych, ale również bomba witamin dla całej rodziny.
Składniki (około 20 gofrów)
- 200 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
- 1 szklanka (250 ml) wody Mama i ja
- 1 szklanka (250 ml) mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka w rozmiarze M
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki
- jogurt grecki
- miód lub syrop klonowy (ilość według uznania)
- borówki (ilość według uznania)
- maliny – mogą być mrożone (ilość według uznania)
- listki mięty
Wykonanie
- Szpinak rozmroź, ale nie odciskaj.
- Do kielicha miksera wrzuć szpinak, wodę, mleko, jajka, olej, cukier, sól. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Cytrynę umyj, wyszoruj, zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach i dodaj do masy.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość miksuj około dwóch minut.
- Uzyskaną masę odstaw na 15 minut.
- Gofrownicę rozgrzej. Smaż kolejne porcje gofrów.
- Wymieszaj jogurt z miodem/syropem.
-
Gofry podawaj posmarowane jogurtem, posypane owocami, ozdobione listkami mięty.