Szpinakowe muffiny na słodko. Brzmi podejrzanie? Zmienicie zdanie, jak spróbujecie.
Składniki:
- 4 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- sok z połowy cytryny
- Krem mascarpone:
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- do dekoracji: ulubione owoce np. borówki, maliny, czerwona porzeczka oraz listki mięty
Przygotowanie:
Jajka, liście szpinaku, olej i sok z cytryny zblendować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (do mniej więcej ½ wysokości). Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni C.
Do serka mascarpone dodać śmietankę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wystudzone muffiny udekorować kremem, ulubionymi owocami np. malinami, borówkami czy czerwoną porzeczką oraz listkami mięty.