Szpinakowe muffiny na słodko
fot. mat.pras.

Szpinakowe muffiny na słodko. Brzmi podejrzanie? Zmienicie zdanie, jak spróbujecie. 

Składniki:

  • 4 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • Krem mascarpone:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • do dekoracji: ulubione owoce np. borówki, maliny, czerwona porzeczka oraz listki mięty

Przygotowanie:

Jajka, liście szpinaku, olej i sok z cytryny zblendować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (do mniej więcej ½ wysokości). Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni C.

Do serka mascarpone dodać śmietankę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wystudzone muffiny udekorować kremem, ulubionymi owocami np. malinami, borówkami czy czerwoną porzeczką oraz listkami mięty.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *