Syropy na odporność
fot. mat.pras.

Zapobiegawczo, ale także do walki z pierwszymi objawami przeziębienia – babcine sposoby nie mają sobie równych. Na jesienne spadki odporności Lokalny Rolnik poleca syropy domowej roboty.

Gdy pojawia się pierwszy jesienny katar czy drapanie w gardle, liczy się szybka reakcja. Nim zajrzysz do domowej apteczki z lekami, wypróbuj sprawdzone metody stosowane od lat przez babcie takie jak rozgrzewające herbaty czy syropy z dużą dawką witaminy C. Wirtualny targ jedzenia www.lokalnyrolnik.pl zachęca do samodzielnego przygotowania syropów na bazie produktów, które naturalnie wspierają odporność. Które są najskuteczniejsze?

Domowy syrop z pigwy

1 szklanka pokrojonych owoców pigwy bez pestek i gniazd nasiennych

1 szklanka cukru

Drobno pokrojone owoce pigwy zasyp cukrem. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Odstaw na 2 dni, aby pigwa puściła sok. Po tym czasie syrop możesz przelać do słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.

Syrop z cytryną i miodem

1 ekologiczna cytryna dobrze wyszorowana

Kilka łyżeczek miodu

Opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru

Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód tak, aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik i odstaw do lodówki na dwie doby. Syrop możesz podawać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym członkom rodziny. Imbir jednak nie jest zalecany dla najmłodszych, więc jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać je dziecku, skonsultuj się z lekarzem.

Domowy syrop z cebuli

1 cebula

2 łyżeczki miodu lub cukru

Opcjonalnie 2-3 cienkie plastry imbiru i wyciśnięty sok z cytryny

Obierz i posiekaj cebulę, zasyp ją cukrem. Na jedną dobę lub dwie zostaw pod przykryciem, aby puściła sok. Dodatki umieść na początku razem z cebulą, przecedź. Powstały rzadki sos przelej do innego naczynia i wstaw do lodówki. Możesz podawać go 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym. Surowa cebula jest ciężkostrawna, więc warto skonsultować się z lekarzem, jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać ją dziecku, lub gdy jesteś na lekkostrawnej diecie.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *