Słodkie rogale drożdżowe z makiem
fot. mat.pras.

Pyszne i aromatyczne rogale to idealny przepis na śniadanie, popołudniową przekąskę lub słodki dodatek do kawy. Sekret tkwi w delikatnym cieście, odrobinie miodu oraz chrupiącej posypce z maku.

Składniki (na 6 sztuk):

  • 25 g miodu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml wody Mama i ja
  • 100 ml mleka
  • 25 g masła
  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • płaska łyżeczka soli
  • mak do posypania

Wykonanie:

  1. Wodę i mleko podgrzej, dodaj miód i drożdże. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 15 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji za pomocą robota kuchennego albo wyrabiaj ręcznie (ręczne wyrabianie powinno potrwać około 10 minut).
  3. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, tak żeby podwoiło objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i lekko zagnieć. Podziel na 6 równych części i uformuj z nich kulki. Każdą rozwałkuj na cienki placek o kształcie trójkąta. Nadaj jak najwyższą wysokość i zachowaj podstawę na około 10 cm.
  5. Zwiń ciasto delikatnie je rolując. Nadaj rogalom kształt księżyców i ułoż na blaszce, na papierze do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy.
  6. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
  7. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
  8. Piecz je około 15-18 minut, do zrumienienia. Ostudź na kratce.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *