Pyszne i aromatyczne rogale to idealny przepis na śniadanie, popołudniową przekąskę lub słodki dodatek do kawy. Sekret tkwi w delikatnym cieście, odrobinie miodu oraz chrupiącej posypce z maku.
Składniki (na 6 sztuk):
- 25 g miodu
- 15 g świeżych drożdży
- 120 ml wody Mama i ja
- 100 ml mleka
- 25 g masła
- 400 g mąki pszennej uniwersalnej
- płaska łyżeczka soli
- mak do posypania
Wykonanie:
- Wodę i mleko podgrzej, dodaj miód i drożdże. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 15 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji za pomocą robota kuchennego albo wyrabiaj ręcznie (ręczne wyrabianie powinno potrwać około 10 minut).
- Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, tak żeby podwoiło objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i lekko zagnieć. Podziel na 6 równych części i uformuj z nich kulki. Każdą rozwałkuj na cienki placek o kształcie trójkąta. Nadaj jak najwyższą wysokość i zachowaj podstawę na około 10 cm.
- Zwiń ciasto delikatnie je rolując. Nadaj rogalom kształt księżyców i ułoż na blaszce, na papierze do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy.
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
- Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
- Piecz je około 15-18 minut, do zrumienienia. Ostudź na kratce.