Tradycyjny wypiek, ale z lekkim, nowoczesnym twistem? Wszystkim łasuchom przedstawiamy bezglutenowy sernik mango z bakaliami. Obłędnie smakuje, pięknie pachnie i bajecznie wygląda! W sam raz na Wielkanoc.
Składniki (śr. 20cm):
Spód migdałowy:
- 100 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 150 g migdałów KRESTO
- 70 g rodzynek KRESTO
- 70 g miodu
- 30 g oleju rzepakowego Rapso
- 1 jajko
Sernik mango:
- 600 g sera z wiaderka (mielony do sernika)
- 200 g pulpy z mango
- 2 jajka
- 80 g ksylitolu
- 40 g proszku budyniowego waniliowego
Górna warstwa:
- 150g jogurtu skyr
- kilka sztuk physalis/miechunki
- kakao
Wykonanie:
Spód migdałowy:
- Migdały upraż na patelni i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie posiekaj drobno rodzynki.
- Wystudzone migdały zmiel na gruboziarnistą mąkę.
- W misce wymieszaj zmielone migdały, mąkę z płatków owsianych, posiekane rodzynki.
- Do suchych składników dodaj płynny podgrzany miód, olej rzepakowy Rapso oraz rozmieszane jajko. Całość zagnieć.
- Papierem do pieczenia wyłóż forme, następnie ciastem spód oraz boki, widelcem zrób w spodzie małe dziurki.
- Piecz w 180°C przez 10min.
Sernik mango:
- Ser, pulpę z mango, jajka, budyń i ksylitol zblenduj na gładką masę.
- Na podpieczony spód wylej masę serową.
- Piecz w 180°C przez ok. 50 min (góra lekko zarumieniona). Sernik odstaw do wystudzenia i włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężał.
Górna warstwa:
- Skyr wyłóż na górę sernika i wyrównaj wierzch.
- Za pomocą foremki do ciasteczek w kształcie jajka odciskaj na górze jej kształt wcześniej maczając ją w kakao. Physalis umieść tak, aby przypominały żółtka jajek.
- Resztę ozdób dodaj według uznania.