fot. mat. prasowy

Tradycyjny wypiek, ale z lekkim, nowoczesnym twistem? Wszystkim łasuchom przedstawiamy bezglutenowy sernik mango z bakaliami. Obłędnie smakuje, pięknie pachnie i bajecznie wygląda! W sam raz na Wielkanoc.

Składniki (śr. 20cm):

Spód migdałowy:

  • 100 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 150 g migdałów KRESTO
  • 70 g rodzynek KRESTO
  • 70 g miodu
  • 30 g oleju rzepakowego Rapso
  • 1 jajko

Sernik mango:

  • 600 g sera z wiaderka (mielony do sernika)
  • 200 g pulpy z mango
  • 2 jajka
  • 80 g ksylitolu
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego

Górna warstwa:

  • 150g jogurtu skyr
  • kilka sztuk physalis/miechunki
  • kakao

Wykonanie:

Spód migdałowy:

  1. Migdały upraż na patelni i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie posiekaj drobno rodzynki.
  2. Wystudzone migdały zmiel na gruboziarnistą mąkę.
  3. W misce wymieszaj zmielone migdały, mąkę z płatków owsianych, posiekane rodzynki.
  4. Do suchych składników dodaj płynny podgrzany miód, olej rzepakowy Rapso oraz rozmieszane jajko. Całość zagnieć.
  5. Papierem do pieczenia wyłóż forme, następnie ciastem spód oraz boki, widelcem zrób w spodzie małe dziurki.
  6. Piecz w 180°C przez 10min.

Sernik mango:

  1. Ser, pulpę z mango, jajka, budyń i ksylitol zblenduj na gładką masę.
  2. Na podpieczony spód wylej masę serową.
  3. Piecz w 180°C przez ok. 50 min (góra lekko zarumieniona). Sernik odstaw do wystudzenia i włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężał.

Górna warstwa:

  1. Skyr wyłóż na górę sernika i wyrównaj wierzch.
  1. Za pomocą foremki do ciasteczek w kształcie jajka odciskaj na górze jej kształt wcześniej maczając ją w kakao. Physalis umieść tak, aby przypominały żółtka jajek.
  1. Resztę ozdób dodaj według uznania.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *