Kotlety schabowe w wersji vege – niemożliwe? A jednak i to na bazie ciecierzycy. Z dodatkiem ziemniaków oraz domowej mizerii czy sałatki ze świeżych warzyw, stanowić będą doskonałą alternatywę dla mięsnych obiadów. Podpowiadamy, jak w kilka chwil przygotować wegetariańskie danie.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
- 1 jajko w rozmiarze L
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula szalotka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)
- 3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj. Dosyp bułkę tartą oraz mąkę i wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt lepka, dosyp bułkę tartą i mąkę.
2. Bierzemy kawałki przygotowanej masy o wielkości średniego orzecha włoskiego każdy i spłaszczamy delikatnie w dłoniach, tworząc płaskie kotleciki grubości 3-4 mm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
3. Kotlety podajemy np. z ziemniakami i mizerią.