wegetariańskie schabowe
fot. mat.pras.

Kotlety schabowe w wersji vege – niemożliwe? A jednak i to na bazie ciecierzycy. Z dodatkiem ziemniaków oraz domowej mizerii czy sałatki ze świeżych warzyw, stanowić będą doskonałą alternatywę dla mięsnych obiadów. Podpowiadamy, jak w kilka chwil przygotować wegetariańskie danie.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
  • 1 jajko w rozmiarze L
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula szalotka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj. Dosyp bułkę tartą oraz mąkę i wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt lepka, dosyp bułkę tartą i mąkę.

2. Bierzemy kawałki przygotowanej masy o wielkości średniego orzecha włoskiego każdy i spłaszczamy delikatnie w dłoniach, tworząc płaskie kotleciki grubości 3-4 mm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

3. Kotlety podajemy np. z ziemniakami i mizerią.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *