Wiosna to najlepszy czas, by wzbogacić swój codzienny jadłospis w pyszne i zdrowe sałatki. Proste w przyrządzeniu, pełne wartości odżywczych, pięknie podane i pomysłowe – sprawdzą się doskonale przy każdej okazji. Oto trzy inspiracje na wyśmienite, pożywne i pełne wiosennych kolorów sałatki.
Wiosną chcemy, by nasze posiłki były lżejsze, mniej kaloryczne, ale jednocześnie pełne witamin i innych składników odżywczych, których bardzo potrzebujemy po długich zimowych miesiącach. Dlatego sałatki są tu najlepszym rozwiązaniem! Można je przygotować naprawdę szybko, lista składników jest niemal nieograniczona i każdy z pewnością znajdzie taką kompozycję, która idealnie trafi w jego gust. Sałatki są przy tym niezwykle uniwersalną propozycją – idealną niezależnie od pory dnia. Na szybkie śniadanie, do lunchboxu, na piknik, czy na kolację dla całej rodziny – każda okazja jest dobra, by przyrządzić tak kolorowy, zdrowy i pyszny posiłek.
Dla wszystkich poszukujących świeżych pomysłów na sałatkowe zestawienia, inspiracją będą oryginalne przepisy Sokołowa. Oto sałatki pełne warzyw i owoców, urozmaicone pestkami i ziarnami, wzbogacone pożywnymi wędlinami i wykończone idealnie skomponowanymi dressingami! To doskonałe propozycje dla każdego, kto chce wiosną jeść zdrowiej, smaczniej i bardziej kolorowo.
Szpinakowe beef rollsy
Wyjątkowa sałatka z naleśnikowymi rollsami, wypełnionymi serkiem śmietankowym i Beef Jerky Sokołów. Beef Jerky to plasterki wysuszonej wołowiny, o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu. Nie zawierają dodatku fosforanów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników, wyróżnia je też wysoka mięsność. Szczególnie polecane są osobom aktywnym oraz dbającym o zbilansowaną dietę. Same w sobie stanowią smaczną i odżywczą przekąskę, ale świetnie sprawdzą się też jako składnik oryginalnej sałatki, z naleśnikowymi rollsami, sałatą, papryką, pomidorkami i pestkami słonecznika.
Składniki na 4 naleśniki:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
50 g mąki pszennej
1 garść liści szpinaku
1 szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na sałatkę:
1 opakowanie Beef Jerky Sokołów
2 szpinakowe naleśniki
2 garści mixu sałat
150 g serka śmietankowego puszystego
1 żółta papryka
250 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki pestek słonecznika
Składniki na dressing:
4-5 łyżek oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Mleko, jajko, mąkę, sól i liście szpinaku blendujemy na gładką masę, dodajemy olej i ponownie miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej po około minucie z każdej strony. Beef jerky wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył, a następnie łączmy z serkiem śmietankowym. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki, zwijamy je w ścisły w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm grubości. Pomidorki przekrawamy na połówki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy naleśnikowe krążki oraz posypujemy pestkami słonecznika.
Sałatka z makaronem nadziewanym Mini Snackami Pleśniowymi
To zupełnie nowy pomysł na sałatkę – oryginalna kompozycja pomidorków, słodkich truskawek, orzeszków i … makaronowe rurki nadziane Mini Snackami Pleśniowymi Sokołów. Mini Snacki Pleśniowe to miniaturowe formy salami, w delikatnej, jadalnej osłonce. Wysoka mięsność jest potwierdzeniem ich znakomitej jakości. Nie zawierają dodatku fosforanów, ani sztucznych barwników. Znakomite jako przekąska, podana na desce wędlin, a także składnik makaronowej sałatki, podanej na rukoli, z dodatkiem bazyliowego dressingu.
Składniki na sałatkę:
1 opakowanie Mini Snacków Pleśniowych Sokołów
2 garści rukoli
1 garść suchego makaronu
8 truskawek
1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na dressing:
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 garść liści bazylii
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Makaron gotujemy, przelewamy zimną wodą, a po przeschnięciu skrapiamy oliwą z oliwek. Salamitki wsuwamy w makaronowe rurki, a następnie przekrawamy ukośnie na pół. Pomidorki kroimy na połówki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, pomidorki, truskawki i makaron z salamitkami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy orzeszkami pinii.
Wiosenna sałatka z pastą z ciecierzycy
Pełna witamin, kolorów i smaków – idealna dla miłośników kuchni roślinnej i wszystkich, którzy chcą wzbogacić swą dietę w więcej składników pochodzenia roślinnego. To pyszne połączenie zielonych szparagów, chrupiących ogórków gruntowych, słodkiej kukurydzy, orzeźwiających pomidorków oraz pełnoziarnistego makaronu z pastą z ciecierzycy z Gruntu Dobre. Ta pasta powstaje z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawiera sztucznych konserwantów i jest produktem bezglutenowym. Może być wykorzystywana nie tylko do kanapek (świetnie komponuje się z pieczywem razowym), ale również jako dip do warzyw czy składnik sałatek.
Składniki na sałatkę:
70 g pasty warzywnej z ciecierzycą Z Gruntu Dobre Sokołów
1 duża garść roszponki (olej z pestek winogron)
1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego (olej z pestek winogron)
6 całych zielonych szparagów lub 12 główek
2 ogórki gruntowe
10 pomidorów koktajlowych
2 łyżki kukurydzy konserwowej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
Pomidorki przekrawamy na połówki. Ogórki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na półplasterki.
Makaron skrapiamy olejem, a następnie dokładnie mieszamy z pastą warzywną.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną olejem roszponkę, makaron z pastą warzywną, pomidorki, szparagi, ogórki oraz odcedzoną kukurydzę.