Lato to nie tylko czas obfitości świeżych warzyw i owoców, ale też okres, w którym unikamy spędzania czasu w kuchni na gotowaniu czy pieczeniu potraw. Jak zatem radzić sobie z upałami, nie rezygnując z pysznych i zdrowych dań? Warto postawić na lekkie przepisy z menu na upały, które przygotował Mateusz Krojenka, uczestnik programu Masterchef.
Gdy temperatura na zewnątrz wzrasta, szukamy prostych przepisów na posiłki, które będą sycące, szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wykorzystają pełnię smaku sezonowych warzyw i owoców. Właśnie takie propozycje znalazły się w letnim, całodniowym jadłospisie przygotowanym przez Mateusza Krojenkę, uczestnika programu kulinarnego Masterchef i eksperta sieci POLOmarket. Gotowi na kulinarne inspiracje? Czas rozkoszować się letnimi smakami w najlepszym wydaniu!
Śniadanie – smoothie bowl
Smoothie bowl to pyszny sposób na rozpoczęcie dnia, który nie tylko orzeźwia, ale także dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Gęsty, owocowy koktajl podany w miseczce z dodatkami, takimi jak owoce, nasiona czy płatki, nie tylko zaspokoi głód, ale także doda energii na cały poranek.
Składniki
- 1 banan
- 1 szklanka owoców – świeżych lub mrożonych (np. maliny, jagody)
- 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżka płatków owsianych Marysia
- 1 łyżka nasion chia
- granola, wiórki kokosowe lub orzechy do posypania
Sposób przygotowania: W blenderze zmiksuj banana, owoce, mleko, płatki owsiane i nasiona chia na gładką masę. Przelej do miseczki i udekoruj dodatkami wedle uznania – na przykład plasterkami brzoskwini, muesli, płatkami kokosa i orzechami.
Lunch – wrapy z hummusem i warzywami
Wrapy z hummusem i świeżymi warzywami to idealny wybór na lunch do pracy podczas letnich dni, ale też świetna przekąska na piknik czy wakacyjną podróż – nie trzeba ich podgrzewać ani używać sztućców do jedzenia. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, pełne witamin – letnie danie doskonałe!
Składniki
- tortille pełnoziarniste
- hummus
- kilka listków sałaty
- warzywa pokrojone w słupki – marchewka, papryka, ogórek z Zaczarowanego Ogrodu
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
- ser typu feta pokrojony w kostkę
- awokado pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:Zacznij od obrania warzyw i pokrojenia wszystkich składników. Następnie na środku tortilli rozsmaruj grubą warstwę hummusu, ułóż na niej liść sałaty, pokrojone warzywa, awokado i kilka kawałków sera feta. Posól i dopieprz do smaku. Pozostaje tylko zwinięcie wrapa – najpierw zagnij boki do środka, po czym zacznij zawijać go od jednego długiego boku, delikatnie dociskając, tak aby wszystkie składniki zostały w środku.
Obiad – ogórkowy chłodnik
Chłodnik to najlepsza zupa na lato – doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Najpopularniejszy jest ten litewski na bazie botwinki, ale czasem warto porzucić klasykę i przygotować zupę na zimno w innym wydaniu – chociażby z ogórków.
Składniki
- 4 ogórki gruntowe
- 500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego Mleczna Polana
- 1 szklanka wody gazowanej (opcjonalnie)
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 pęczek koperku, posiekany
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Dokładnie umyj ogórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce wymieszaj kefir lub jogurt z wodą gazowaną (jeśli używasz), sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną cebulą. Dodaj starte ogórki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Chłodnik odstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby wszystkie aromaty się połączyły. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem lub grzankami z chleba.
Deser – lodowa fantazja
W upalne dni nic nie smakuje tak dobrze jak lody. W wersji ekspresowej jako deser sprawdzą się te na patyku, wyjęte prosto z zamrażalnika. Niewiele więcej czasu zajmie jednak podanie lodów w pucharkach z bitą śmietaną i owocami.
Składniki
- lody śmietankowo-truskawkowe Amore Gusto
- ulubione owoce – np. borówki, truskawki, maliny
- śmietanka 30% lub 36%
Sposób przygotowania: Ubij śmietankę na sztywno, umyj i osusz owoce, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na dnie miseczki bądź pucharka. Na owoce nałóż porcję lodów i przykryj je bitą śmietaną. Ozdób całość kawałkami owoców, możesz też posypać deser z wierzchu wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałów.
Kolacja – lekka sałatka
Wieczorem, po upalnym dniu, łatwo ze zmęczenia zrezygnować z przygotowania kolacji. Nie warto jednak omijać posiłku – szczególnie gdy można w kilka chwil stworzyć pyszne danie, takie jak sałatka z szynką parmeńską, której słoność przełamuje łagodność mozzarelli i słodko-kwaśna nuta brzoskwini. Palce lizać!
Składniki
- mieszanka sałat (np. rukola, szpinak)
- szynka parmeńska w plastrach
- 1-2 brzoskwinie, pokrojone w cienkie plasterki
- mozzarella w kulkach lub pokrojona w dużą kostkę
- orzechy włoskie Bacalis
- dressing na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soli i pieprzu
Sposób przygotowania: Przełóż mieszankę sałat do miski, porwij plastry szynki na mniejsze kawałki i dołóż do zieleniny razem z mozzarellą i plasterkami brzoskwini. Wymieszaj składniki, posyp sałatkę orzechami włoskimi, które możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, żeby wzbogacić smak, i skrop całość balsamicznym dressingiem.
Menu na upały zapewni pełnię smaku i świeżości w gorące letnie dni. Każdą z potraw można łatwo dostosować do swoich preferencji wymieniając składniki lub eksperymentując z dodatkami, a samo przygotowanie wszystkich dań nie zajmie łącznie więcej niż godzinę!
materiał prasowy