Przekąski Masterchefa
fot. mat.pras.

Wakacje i panująca aura sprzyjają spotkaniom w gronie przyjaciół i rodziny. Co podać na letnim stole? Sprawdź, przepisy na pyszne, łatwe i szybkie przekąski, które możesz zaserwować na letniej imprezie.

Szukasz pomysłu na łatwe, a jednocześnie efektowne i pyszne dania na letnią imprezę? Ich przygotowanie nie musi oznaczać długich i żmudnych godzin spędzonych w kuchni. Zainspiruj się przepisami Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu Masterchef Polska i eksperta marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery z opcją air fry oraz frytkownice beztłuszczowe. Dania nawiązują do kuchni całego świata, świetnie sprawdzą się nie tylko na wakacyjnej imprezie. Zabierz swoich gości w kulinarną podróż!

Ziemniaki hasselback, czyli przysmak rodem ze Szwecji

Ziemniaki hasselback świetnie sprawdzą się jako danie samo w sobie, ale możesz też zaserwować je w towarzystwie sałatki czy mięsa z grilla. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować kilka obranych ziemniaków, chyba że kupisz te młode, z ładną i cienką skórką, które wystarczy tylko dokładnie wyszorować. Następnie rozpocznij nacinanie w plasterki, ale nie przekrajaj ich do końca – jeśli umieścisz ziemniaka pomiędzy dwoma pałeczkami lub ołówkami, nóż nie będzie dochodził do deski czy blatu. Tak przygotowane wystarczy przełożyć ziołowym lub czosnkowym masłem i… upiec! W piekarniku spędzą minimum godzinę, ale jeśli masz w domu frytkownicę powietrzną koniecznie ją wykorzystaj. W takim urządzeniu piecz je najpierw przez 20 minut w 180 stopniach, a następnie przez ok. 10 minut w 190. W trakcie zmiany temperatury dobrze jest wyjąć ziemniaki i ponownie posmarować je masłem oraz posypać drobno posiekaną pietruszką, co zapewni im niesamowitą chrupkość i intensywny aromat.

Krewetki po meksykańsku dla miłośników pikantnych smaków

Krewetki w aromatycznych przyprawach, idealnie upieczone, podane w towarzystwie świeżych ziół, skropione limonką to coś czego nie może zabraknąć na letnim ucztowaniu. Po dokładnym oczyszczeniu, osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie zamarynuj w oliwie i w ostrym, wyrazistym pieprzu kajeńskim, który nada im charakteru. Możesz delikatnie oprószyć je solą morską. Odstaw na kilka chwil do lodówki, a następnie nabij na długie wykałaczki. Tak przygotowane krewetki możesz zgrillować, przygotować na parze lub upiec w urządzeniu z funkcją air fry, które sprawi, że będą bardzo chrupiące, a przygotowanie ich zajmie Ci maksymalnie 15 minut. Będą świetnie smakować w towarzystwie letniej sałaty z ananasem, arbuzem, kolendrą, skropionej oliwą i cytryną lub jako szybka przekąska, zjedzona bez brudzenia rąk podczas przechadzki po ogrodzie. Pyszne!

Sajgonki – smak Azji na polskim stole

Myślisz, że przygotowanie sajgonek jest skomplikowane i czasochłonne? Nic bardziej mylnego! Obiecuję, że zajmie Ci to maksymalnie godzinę, a ich smakiem zachwycisz nawet najbardziej wybrednych gości. Najpierw przygotuj farsz – pokrój warzywa, np. cebulę, czosnek, marchewkę, grzyby i podsmaż je krótko na oliwie razem z mięsem mielonym. Dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę sosu sojowego i odstaw do ostygnięcia. Następnie zabierz się za przygotowanie papieru ryżowego, w który zawiniesz farsz. Namocz go w wodzie aż odpowiednio zmięknie i zawiń farsz w kształt dobrze znanego krokieta. Tak przygotowane sajgonki możesz usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec we frytkownicy beztłuszczowej – będzie to zdrowsza wersja sajgonek, którą docenią nie tylko osoby, dbające o linię. Sajgonki zaserwuj w towarzystwie sosu sojowego, słodkiego sosu chilli lub dipu na bazie jogurtu i czosnku. Spodziewałaś się, że to takie proste?

Chipsy z warzyw – zdrowie, pyszne i ekspresowe w przygotowaniu!

Nie ma imprezy bez chipsów! Ale – nie idź na łatwiznę i nie kupuj gotowych opcji, w których składzie znajdziesz mnóstwo konserwantów i niezdrowych dodatków. Warzywne chipsy przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut w zaciszu domowym. Pokrój w cienkie plasterki marchewkę, cukinię, bataty i ziemniaki, posyp je przyprawami jak ostra papryka, sól morska, oregano i skrop delikatnie oliwą. Podpiecz je przez kilka minut, a przed końcem pieczenia, dla podkręcenia smaku posyp tartym parmezanem i upiecz do momentu aż będą chrupiące. Proste, pyszne i domowe!

Jak widzisz – letnia impreza to nie tylko grillowanie. Potrawy i przekąski na tzw. garden party nie muszą oznaczać pysznej, jednak ociekającej tłuszczem kiełbaski czy karkówki z grilla. Posiadając w domu frytkownicę beztłuszczową lub urządzenie typu air fryer, możesz gotować równie pysznie, bez zbędnych kalorii. Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *