Odpowiednio zbilansowane śniadanie dodaje energii i pomaga dobrze rozpocząć dzień. Jest niezbędnym elementem jadłospisu, jeśli chcemy zadbać o zdrowie, kondycję i odporność. Gdy za oknem wita nas rankiem chłodna, nieprzyjemna aura, najlepszym pomysłem będzie śniadanie na ciepło. Poranny posiłek w takiej formie przyjemnie rozgrzeje i pobudzi metabolizm. A dzięki produktom Sante, takie śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale też dostarczy wielu wartościowych składników odżywczych.
Śniadanie to podstawa!
Rola śniadania w zdrowej diecie jest nie do przecenienia. Poranny posiłek niweluje zmęczenie i rozpędza metabolizm. Poprawia koncentrację, wspomagając efektywną pracę i naukę. Jest również jednym z najważniejszych sprzymierzeńców smukłej sylwetki – zdrowo najedzeni od rana, nie będziemy czuć pokusy, by sięgać po tuczące przekąski. Pamiętajmy, że w okresie zimowym, wymagania naszego organizmu zmieniają się. Potrzebujemy dużo energii, jak również naturalnego wsparcia odporności. Dlatego tak ważne jest, by zadbać rankiem o solidną porcję ważnych składników odżywczych.
Na dobry początek dnia
Idealnym rozwiązaniem będzie smakowite, ciepłe śniadanie, oparte na produktach o dobrym składzie. Sante – ekspert od zdrowej żywności, inspiruje do przygotowania porannego posiłku, który nie tylko zaspokoi głód, ale też pozytywnie wpłynie na samopoczucie i siły witalne. Takie śniadanie – podane na ciepło i pełne smaku, z pewnością uprzyjemni każdy, nawet najbardziej pochmurny ranek. Najprostszym i ulubionym przez wielu pomysłem są płatki zbożowe z mlekiem lub napojem roślinnym. Warto zwrócić uwagę, by były to produkty pełnoziarniste, gdyż zawierają one więcej witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika.
Granola Sante Organic z czekoladą – to delikatnie opiekane, pełnoziarniste płatki owsiane z dodatkiem smakowitej czekolady. Granola powstaje wyłącznie z ekologicznych składników i posiada certyfikat BIO. Dostarcza cennych substancji odżywczych, takich jak fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, tiamina i błonnik.
Musli tradycyjne Sante – to pyszne połączenie opiekanych i surowych płatków zbożowych, słodkich rodzynek i migdałów. Zawiera trzy rodzaje zbóż: owies, pszenicę i jęczmień, a pełnoziarniste płatki owsiane stanowią aż 41% jego składu. Musli jest źródłem błonnika, witamin (tiaminy i niacyny) oraz minerałów (potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku). Nie zawiera substancji konserwujących, barwników, glutaminianów, emulgatorów i spulchniaczy.
Płatki owsiane górskie Sante – niepozorna owsianka to prawdziwa królowa zdrowych śniadań! Te płatki zawierają 100% pełnego ziarna owsa. To porządna porcja najbardziej wartościowych składników odżywczych. Płatki Sante są naturalnym źródłem białka, witamin (tiaminy, witaminy K, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego) oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, selenu). Wyróżnia je też wysoka zawartość błonnika.
Napój owsiany Sante Organic – w 100% pochodzenia roślinnego. Powstaje z ekologicznego owsa i posiada certyfikat BIO. Ma krótką listę składników i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Kolejnymi atutami są niska zawartość soli, tłuszczów nasyconych oraz brak dodanego cukru. Zachwyca delikatną konsystencją i wspaniałym smakiem. Można go podgrzewać i używać we wszystkich daniach, w których tradycyjnie stosowane jest mleko. Doskonale pasuje do każdego rodzaju płatków – granoli, owsianych, musli, kukurydzianych. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania owsianych naleśników – idealnych na weekendowe, ciepłe śniadanie.
Jeszcze więcej zdrowia!
Znakomitym pomysłem będzie wzbogacenie porannego posiłku o dodatki, które jeszcze mocniej wspomogą nasze zdrowie i odporność. Do pełnoziarnistych płatków, z ciepłym napojem roślinnym warto dorzucić Jagody goji, zawierające najcenniejsze dla organizmu składniki odżywcze. Wyróżnia je wysoka zawartość błonnika oraz witamin A i E. Są też źródłem wartościowego białka i żelaza. W porannym menu doskonale sprawdzą się Otręby owsiane wysokobłonnikowe. To dokładnie odseparowane od mąki czyste otręby, produkowane dla nich samych, a nie jako produkt uboczny przy produkcji płatków owsianych. Zawierają aż 19% błonnika oraz ponad 6% beta-glukanów, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Wyróżnia je także wysoka zawartość witaminy B1, fosforu, magnezu i cynku.
Naleśniki owsiane z karmelizowanymi gruszkami z rodzynkami
Składniki na naleśniki:
- Mąka owsiana – 170 g
- Napój owsiany Sante Organic 700 ml
- Szczypta soli Sante
- Siemię lniane złociste Sante Skarby Ziemi – 2 łyżki
- Olej słonecznikowy – 1 łyżka
Składnikin na karmelizowane gruszki:
- Gruszki – 2 sztuki
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Rodzynki Sante – 2 garści
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, ostawiamy. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, wylewamy po chochli ciasta i smażymy około dwie minuty z każdej strony. Powtarzamy czynność do skończenia ciasta. Rodzynki odsądzamy. Wodę odlewamy. Gruszki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy syrop klonowy i gruszki. Karmelizujemy na małym ogniu, po 2 minutach zmieniamy stronę. Na koniec dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy po kilka karmelizowanych gruszek z rodzynkami i zwijamy.
Owsianka z pomarańczą, żurawiną i prażonymi migdałami
Składniki:
- Napój owsiano-migdałowy Sante Organic – 650 ml
- Płatki owsiane Sante – 150 g
- Pomarańcza – 2 szt
- Suszona żurawina Sante – 50 g
- Migdały w płatkach Sante – 50 g
- Miód – 10 g
- Sól – szczypta
Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby lekko zmiękła, odsączamy. Napój owsiano-migdałowy Sante Organic zagotowujemy w garnku. Dodajemy płatki owsiane (z całości odkładamy 2 łyżki płatków) i szczyptę soli. Gotujemy 5 minut lub do momentu, aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy migdały i odłożone wcześniej płatki owsiane. Gdy całość się zarumieni, dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Następnie przekładamy na kawałek pergaminu i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie łamiemy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy i kroimy na plasterki. Owsiankę przekładamy do miseczek. Na górze układamy plasterki pomarańczy, żurawinę oraz prażone migdały z płatkami w miodzie. Smacznego!