Planujesz wakacje w tropikach? Sprawdź, jak ustrzec się przed dolegliwościami żołądka

fot. mat.pras.

Wybierając się na wymarzony urlop, liczymy na niezapomniane wrażenia i wspaniałe chwile spędzone w gronie najbliższych. Jednak czasami zdarza się, że nasze plany niweczą niespodziewane wydarzenia. Ocenia się, że jedną z najczęstszych sytuacji, które psują udany wypoczynek, są incydenty zdrowotne, w tym zatrucia pokarmowe. Dlatego wybierając się na wakacje, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad.

Spożywaj posiłki tylko z pewnych źródeł

Wyjeżdżając na urlop, musimy liczyć się z tym, że ciężko będzie utrzymać codzienną dietę, a chęć spróbowania regionalnych potraw będzie nieunikniona. Dlatego jeżeli planujemy popołudniowy lunch, wybierzmy miejsce z rekomendacją, w którym mamy pewność, że zachowano podstawowe warunki sanitarne podczas przygotowywania posiłków. Unikajmy jedzenia z ulicznych budek oraz straganów i zwracajmy uwagę, w jakich warunkach przyrządzane są posiłki. Ponadto przed wyjazdem warto spakować do apteczki środek, który pomoże w nagłych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, np. Iberogast, oraz leki rozkurczające i przeciwbakteryjne skuteczne przy zakażeniach przewodu pokarmowego.

Pij wyłącznie wodę butelkowaną

Tej zasady należy szczególnie przestrzegać, wybierając się do krajów azjatyckich oraz afrykańskich. W tych regionach woda wodociągowa nie jest poddawana tak zaawansowanym procesom filtracji jak w Europie, dlatego mogą znajdować się w niej bakterie, np. Escherichia coli, które mogą wywołać silne zatrucie pokarmowe. Dlatego najlepszym wyjściem jest zaopatrywanie się w wodę butelkowaną, która jest fabrycznie szczelnie zamknięta, lub picie przegotowanej wody. Co ważne, tę samą wodę wykorzystaj przy szczotkowaniu zębów oraz myciu owoców i warzyw.

Myj owoce i warzywa

Owoce i warzywa to bardzo popularne źródło zatruć pokarmowych. Dzieje się tak, ponieważ konsumujemy je bez wcześniejszego odpowiedniego przygotowania. Dlatego zanim po nie sięgniemy, najlepiej dokładnie wyszorować warzywo lub owoc przy użyciu przegotowanej, ewentualnie butelkowanej wody, a następnie obrać ze skórki. Takie postępowanie ma na celu pozbycie się z ich powierzchni bakterii, toksyn bakteryjnych i pasożytów, które mogłyby wywołać poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Zwróć uwagę na sposób przechowywania żywności

Wysoka temperatura panująca w egzotycznych regionach sprzyja namnażaniu się bakterii, które szczególnie chętnie kolonizują się w źle przechowywanej żywności. Z tego powodu unikajmy jedzenia, które bez zabezpieczenia eksponowane jest na przydrożnych straganach, bez ochrony przed słońcem, kurzem i wysoką temperaturą. Dodatkowo starajmy się spożywać żywność zapakowaną w oryginalne opakowania, która jest znana i popularnie dostępna oraz przetrzymujmy ją w warunkach zalecanych przez producenta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.