Pełnoziarniste gofry jaglane z jagodami i daktylami. Chrupiące, pachnące i zdrowe!
Śniadanie, deser, podwieczorek… każda pora jest dobra na gofry! W szczególności chrupiące gofry jaglane z jagodami i daktylami. Ta szybka propozycja na pyszne danie na słodko z pewnością ucieszy małych i dużych miłośników zdrowych słodkości. Można serwować je z dowolnymi dodatkami, na przykład z owocowymi musami, miodem czy jogurtem. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do lodów, budyniu czy kisielu. Są też idealną przekąską dla najmłodszych domowników, można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.
Składniki na ok. 12 gofrów:
– 250 g pełnoziarnistej mąki jaglanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 jajka
– 100 ml mleka
– 300 g musu jagoda z daktylem Holle (3 tubki Dino Date)
– 4 łyżki oleju, owoce do ozdoby
Przygotowanie:
W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, mus Dino Date, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiać. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.