Poczuj powiew wiosny na swoim talerzu! Tym razem naleśniki.
Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas poczuć ją nie tylko w powietrzu. Oto prawdziwie wiosenne danie: naleśniki ze szpinakiem i żótym serem.
Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
– 300 ml mleka
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 jajko
– sól, cukier do smaku
– garść młodego szpinaku
– olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
Składniki na farsz:
– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
– 200 g młodego szpinaku
– 7 ząbków czosnku
– pieprz grubo mielony do smaku
– klarowane masło do podsmażenia naleśników
Wykonanie:
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor. Można podawać z sosem serowo śmietanowym.
Sos:
– 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g .
– 150 ml kwaśnej śmietany 12%
– pieprz czarny do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.