Lista wielkanocnych słodkości jest długa. Królują na niej babki, mazurki, pascha. Te smakołyki możemy przygotować również w zdrowej wersji wegańskiej, wykorzystując bakalie, kaszę jaglaną, napoje roślinne, płatki owsiane i masło orzechowe.
Oto pomysł na szybki i prosty w wykonaniu mazurek. Smakowite ciasto bez pieczenia – idealne dla wegan i tych, którzy doceniają smak, a nie chcą obciążać organizmu nadmiarem cukru czy kalorii. To będzie prawdziwy hit świątecznego menu!
Mazurek na spodzie orzechowym z kremem jaglanym
Składniki na spód:
100 g płatków owsianych górskich Sante
80 g masła orzechowego Sante
40 g oleju kokosowego
100 g orzechów włoskich Sante
Szczypta soli himalajskiej Sante
1 łyżka syropu z agawy
Masa:
3 łyżki konfitury bez cukru
1/2 szklanki kaszy jaglanej Sante
40 g oleju kokosowego
1 szklanka napoju migdałowego Sante Organic
garść orzechów włoskich Sante
garść płatków migdałów Sante
3 łyżki syropu z agawy
Maliny liofilizowane do posypania
Przygotowanie:
Orzechy rozdrabniamy. Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze do połączenia składników. Prostokątną blaszkę do tarty wyklejamy przygotowaną masą i dociskamy. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Kaszę prażymy na patelni cały czas mieszając, przelewamy wodą, zalewamy napojem migdałowym Sante Organic i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i bez mieszania gotujemy do czasu wchłonięcia płynu. Studzimy, dodajemy olej kokosowy, orzechy i syrop z agawy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Spód smarujemy konfiturą, na to wykładamy przygotowany wcześniej krem jaglany. Płatki migdałowe rumienimy na patelni. Posypujemy mazurek migdałami i liofilizowanymi malinami. Mazurek przechowujemy w lodówce do podania.