Frytki, łódeczki, placki, bliny, kluski, chipsy – ziemniaki to warzywa, z których można wykonać niezliczoną ilość smacznych potraw i przekąsek. Dzięki ogromnemu potencjałowi kulinarnemu, są także doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegańskich czy zup. Przejdź na ziemniaczaną stronę mocy!
Łódeczki ziemniaczane to jedna z wielu alternatyw dla klasycznych frytek. Będąc doskonałą opcja dla wielbicieli dań bazujących na ziemniakach, wykonuje się je zdecydowanie szybciej, a smakują przy tym wyśmienicie. Do pieczonych łódeczek warto dodać ulubiony sos – na przykład Sos do Frytek Belgijski od Roleski, stworzony z myślą o fanach ziemniaków – smażonych, pieczonych, łódeczek, sprężynek czy grubo lub cienko ciętych frytek.
Łódeczki ziemniaczane z cheddarem, chili i papryką
Składniki ( 4-6 porcji) :
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki papryki wędzonej
100 g sera cheddar
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól morska, pieprz
Sos Street Food do Frytek Belgijski Roleski
Przygotowanie :
1. Piekarnik nagrzewamy do 195 st. C.
2. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy na łódeczki. Jeszcze raz płuczemy pod wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.
3. Czosnek drobniutko siekamy i trzemy na tarce ser.
4. Łódeczki wkładamy do dużej miski, dodajemy ser, czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, chilli, wędzoną paprykę oraz pieprz i sól.
5. Łódeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.
6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz złociste.
7. Wyjmujemy gotowe łódeczki z piekarnika, przyprawiamy solą morską i podajemy z Sosem Street Food do Frytek Belgijski Roleski.
Sprawdź więcej przepisów na pyszne dania