Kaszotto z warzywami
fot. mat.pras.

Kaszotto z warzywami – doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie, zdrowo, kolorowo!

Składniki (na 2-3 porcje):

• 100 g kaszy (pęczak, jęczmienna)

• 500 ml wody Mama i ja

• ½ cukinii lub dużego zielonego ogórka

• ½ papryki

• 1-2 pomidory malinowe (bez skórki)

• 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

• 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

• Sól i pieprz do smaku

• 1 łyżeczka oregano

• olej do smażenia

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj delikatnie osoloną wodę.
  2. Gotuj kaszę przez 20 min. Następnie odsącz z wody i odstaw.
  3. Na patelni podsmaż przez 3-4 minuty drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pomidora wraz z przecierem pomidorowym. Dopraw solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś kolejne 3-4 minuty.
  5. Wymieszaj kaszę oraz warzywa.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *