Kaszotto z warzywami – doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie, zdrowo, kolorowo!
Składniki (na 2-3 porcje):
• 100 g kaszy (pęczak, jęczmienna)
• 500 ml wody Mama i ja
• ½ cukinii lub dużego zielonego ogórka
• ½ papryki
• 1-2 pomidory malinowe (bez skórki)
• 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
• 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
• Sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka oregano
• olej do smażenia
Wykonanie:
- W garnku zagotuj delikatnie osoloną wodę.
- Gotuj kaszę przez 20 min. Następnie odsącz z wody i odstaw.
- Na patelni podsmaż przez 3-4 minuty drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pomidora wraz z przecierem pomidorowym. Dopraw solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś kolejne 3-4 minuty.
- Wymieszaj kaszę oraz warzywa.