Drzewa uginają się od dojrzałych śliwek, jabłek, pigw i gruszek, a na grządkach i zagonach leżą dojrzałe, pomarańczowe dynie. Jednym ze sposobów na zagospodarowanie tego bogactwa jest jesienne ciasto.
– Oprócz smakowitych owoców do pieczenia ciasta powinniśmy wykorzystywać najlepsze, wysokojakościowe składniki – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Na pewno ważne są jajka. Ich jakość może mieć wpływ na smak i konsystencję wypieku. Dlatego warto sięgać po takie ze sprawdzonych źródeł, by cieszyć się aromatycznym i udanym ciastem.
Ciasto z pigwą
Owoc, przypominający kształtem gruszkę, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jest bogaty w witaminę C i ma intensywny, przyjemny zapach. Rośnie na drzewach i dosyć często jest mylony z owocem pigwowca, dojrzewającym na krzewach, dużo mniejszym, okrągłym i twardym. Oba owoce różnią się też smakiem – pigwa jest bardziej neutralna, a pigwowiec kwaskowaty. Pigwa pod wpływem gotowania z dodatkiem cukru szybko się rozpada i zmieniając kolor na czerwony.
Składniki:
- 2 jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel
- 2 dojrzałe pigwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy pokrojone pigwy, sok z cytryny i cynamon. Odstawiamy na chwilę.
- W drugiej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, dalej ubijamy.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do masy masłowej i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy połowę ciasta do formy, a następnie układamy na nim warstwę pigwy z sokiem cytrynowym i cynamonem.
- Na wierzchu rozprowadzamy resztę ciasta.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i przygotowujemy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste.
- Po wystudzeniu, podajemy z bitą śmietaną lub lodami.
Placek ze śliwkami
Śliwka to doskonały jesienny owoc o słodkim miąższu. W sadach i przydomowych ogrodach spotkać można wiele odmian tego owocowego drzewa, najpopularniejszym jest węgierka – doskonała na kompoty, powidła i wypieki. Śliwki są bogate w witaminy z grupy B i posiadają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Dobrze regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami.
Składniki:
- 1 jajko M lub L Fermy Drobiu Jokiel
- 2 szklanki śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Śliwki drylujemy.
- W misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Dodajemy mleko, jajko, olej i ekstrakt waniliowy, po czym mieszamy do połączenia składników.
- Przelewamy ciasto do formy i układamy na wierzchu śliwki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy przez około 30-35 minut, aż placek będzie złocisty.
- Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto dyniowe
Dynia to bardzo charakterystyczne jesienne warzywo, którego duże, przeważnie intensywnie pomarańczowe owoce, są widoczne na polach z daleka. Co istotne ma w kuchni wiele zastosowań i z pewnością zasługuje na miano warzywa uniwersalnego. Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, idealnie nadaje się na muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Jest niskokaloryczna
i zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin m.in. wapń, magnez, selen, potas, witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i niacynę.
Składniki:
- 2 jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel
- ok. 300 g obranej dyni
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki goździków mielonych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Dynię gotujemy i miksujemy na purée.
- Mieszamy purée z dyni, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Osobno mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier i brązowy cukier.
- Stopniowo dodajemy składniki suche do mokrych, mieszając do połączenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.