Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze oraz chęć pozbycia się nadprogramowych kilogramów to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Podpowiadamy jak skutecznie schudnąć.
– Aby schudnąć nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo, powinniśmy skupić się przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie zdrowych, urozmaiconych i odpowiednio zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi między pracą, a odpoczynkiem to podstawa nie tylko zdrowej, ale również szczupłej sylwetki. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.
Metoda małych kroków
Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0.5 – 1kg na tydzień. Tylko powolny i systematyczny spadek kilogramów gwarantuje nam pozbycie się ich skutecznie.
Przy trwałej zmianie stylu życia (a w szczególności nawyków żywieniowych) nie będzie nam groził także tzw. efekt jo-jo. Do zdrowych, codziennych nawyków, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszego życia zaliczamy:
1. Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.
2. Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.
3. Codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut).
4. Regeneracja i sen.
Dzięki tym drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania, jak również lepszego samopoczucia powinniśmy zauważyć już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje nas do dalszego działania.
Dania sprzyjające szczupłej sylwetce
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.
– Zimą osobom na diecie redukcyjnej szczególnie polecam gęste i sycące, wielowarzywne zupy z dodatkiem kasz lub roślin strączkowych. Warto dodać do nich np. imbir, który ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Dobrym wyborem będą też grillowane lub gotowane na parze warzywa z indykiem, dorszem lub sandaczem. W ramach przekąsek o tej porze roku szczególnie polecam owoce cytrusowe, jabłka i orzechy. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.
Bardzo sensowne pordy – zwłaszcza metoda małych kroczków sprawdza się doskonale 🙂