Kawa ma wiele zalet. Pobudza, poprawia nastrój, wspiera koncentrację, pozytywnie wpływa na zdrowie, a nawet urodę. Ma piękny aromat i apetyczny smak, który dodatkowo można udoskonalać. Wystarczy mieć pod ręką syrop do kawy.
Jeśli jesteś smakoszem kawy i pijesz ją kilka razy dziennie, naturalną koleją rzeczy jest to, że w pewnym momencie możesz odczuć przesycenie jej smakiem. Oczywiście każda kawa jest inna, a jej walory aromatyczne i smakowe zależą od gatunku, kraju jej pochodzenia, stopnia wypalenia oraz zmielenia ziaren, sposobu przechowywania i parzenia. Jednak są to tak subtelne różnice w smaku i zapachu, że większość z nas ich nie odczuwa. Kubki smakowe skupiają się jedynie na stopniu goryczy i kwasowości małej czarnej i każda jej filiżanka przypomina tę poprzednią. Syrop do kawy będzie smacznym urozmaiceniem tego napoju. Pomyśl – codziennie czeka cię inne doznanie. Syrop to atrakcja nawet dla tych, którzy mają wyczulone zmysły.
Zalety syropów
Są bardzo wydajne i dostępne w wielu smakach. Niewielka ilość wystarczy, żeby mała czarna zmieniła swoje oblicze. Warto poekserymentować i otworzyć się na nowe smakowe doznania. Przygotowanie kawy z syropem jest bardzo proste. Wystarczy, że na dno filiżanki dasz kilka kropel syropu i zalejesz zaparzoną kawą. Nie potrzebujesz nawet cukru. Możesz dodać mleko lub udekorować napój cienką warstwą bitej śmietany. Wyobraź sobie minę gości, którym zamiast tradycyjnej małej czarnej zaserwujesz kawę z balsamicznymi nutami karmelu, orzechów laskowych, wanilii, ciasteczek, pomarańczy, kokosa czy też czekoladowej krówki. Taka kawa, z dobrze znanego, niczym nie zaskakującego napoju, może stać się pysznym deserem. Raz możesz dodać syropu mniej, by jego smak był subtelny. Innym razem nieco więcej, by bardziej stłumić smak samej kawy. Jego ilość zależy od twoich preferencji. Syropy do kawy bez cukru świetnie nadają się również jako dodatek do szejków, ciast czy lodów. Brak cukru sprawia, że możesz się nimi delektować nawet wtedy, gdy dbasz o linię albo jesteś na przykład na diecie keto i musisz ograniczać przyjmowanie węglowodanów.
Wpływ małej czarnej na zdrowie
Syropy do kawy są zatem świetnym urozmaiceniem kuchni. Dzięki nim twoja ulubiona kawa nigdy ci się znudzi. A o to przecież chodzi, gdyż picie jej jest nie tylko przyjemne, ale również może mieć szereg zalet. Dlaczego warto sięgać po kawę?
- Zawiera antyoksydanty, hamuje więc powstawanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu i przeszkadzają komórkom w regeneracji.
- Kawa zwiera witaminy i minerały. Dzięki niej dostarczasz organizmowi witaminy B2, B3 i B5 oraz magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, miedź.
- Zwiększa metabolizm, dzięki czemu może przyspieszać spalanie tłuszczu.
- Poprawia krążenie krwi, a tym samym dotlenienie organizmu. Zwiększa jego wydolność i kondycję fizyczną.
- Mało tego – zmniejsza też bóle mięśni po wymagającym treningu.
- Zmniejsza ryzyko chorób serca.
- Ma właściwości przeciwzapalne.
- Wspiera regenerację wątroby.
- Pobudza cię i poprawia twoje samopoczucie, ponieważ stymuluje wytwarzanie hormonów szczęścia – serotoniny i dopaminy.
- Znacząco poprawia twoją koncentrację. Filiżanka mocnej kawy to zdrowy i skuteczny sposób, by przezwyciężyć zmęczenie i senność.
- Zmniejsza stres.
Oczywiście, jak ze wszystkim, również z piciem kawy należy zachować umiar i nie przesadzać. Delektuj się więc małą czarną każdego dnia, a pod ręką miej swój ulubiony syrop do kawy. Dzięki niemu przyrządzisz w domu napój, jakiego nie powstydziłby się najlepszy barista w mieście.
Artykuł sponsorowany