Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby było pełnowartościowe i zapewniało energię na długie godziny. Granola pod pierzynką z pieczonej śliwki to sprawdzona recepta na smaczny posiłek.
Składniki (3 porcje):
- 1 kg śliwek
- 4 łyżki cukru trzcinowego GoldPack
- ulubiony jogurt np. kozi czy owczy
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach KRESTO
- 4 garście granoli
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu tartego
Wykonanie:
- Umyj śliwki, pozbądź się pestek. Wyłóż je do formy do pieczenia, posyp cukrem, cynamonem, dodaj masło.
- Śliwki piecz w temp. 200°C do miękkości. W trakcie pieczenia zawartość foremki 2–3 razy zamieszaj.
- Wyłóż do misek gorące śliwki, dodaj migdały, granolę oraz jogurt.
- Danie można podawać na ciepło, ale także nadaje się do zabrania ze sobą np. do pracy.