Długie zimowe miesiące często wywierają negatywny wpływ na naszą kondycję i samopoczucie. Brakuje nam witamin. Co jeść, by je uzupełniać?
Witaminy są nam niezbędne do życia. To bezcenne związki organiczne, bez których nie może się obyć żadna z komórek. Są konieczne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Choć zostały odkryte stosunkowo niedawno, bo w pierwszej połowie XX wieku, to jesteśmy w pełni świadomi, że mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Warto pamiętać, że organizm najlepiej przyswaja witaminy pochodzące z naturalnych źródeł – czyli z żywności. Witaminy w takiej formie przynoszą nam mnóstwo korzyści. Wynika to z faktu, iż sięgając po wartościowe produkty żywieniowe, dostarczamy organizmowi także innych związków, które mogą ułatwiać przyswajanie witamin, wzmacniać ich działanie, czy przedłużać ich trwałość. Dobrą wiadomością jest to, że żywność dostarczyć nam może wszystkich witamin, jakie znamy, w naturalnej postaci. Warto z tego korzystać i budować swą codzienną dietę w taki sposób, by spełniała potrzeby naszego organizmu. Oczywiście, niezbędna będzie też regeneracja oraz codzienna dawka ruchu w ulubionej formie.
Naturalnie i ze smakiem
Doskonałym źródłem większości witamin w naturalnej postaci są świeże warzywa i owoce. Wyjątkami są witamina B12, którą zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego oraz witamina D, syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych (dodatkowo pewne jej ilości zawierają ryby i produkty mleczne). Wiele produktów zawierających różne witaminy, znajdziemy w asortymencie Sante – eksperta od zdrowej żywności. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu, by wzbogacić codzienną dietę i jednocześnie cieszyć się świetnym smakiem i różnorodnością dań.
Godne uwagi są z pewnością produkty z kategorii „super żywności” – naturalne i zawierające najcenniejsze dla organizmu składniki odżywcze. Jagody goji Sante Skarby Ziemi zawierają witaminy A i E (tzw. witaminy młodości). Dodatkowo są źródłem białka i żelaza. Mają mnóstwo kulinarnych zastosowań – można ich użyć jako dodatku do ciast, deserów, zup, ryżu, koktajli, gorących napojów. To jedne z najzdrowszych znanych owoców – warto z tego skorzystać! Komosę ryżową (czyli quinoa) Sante Skarby Ziemi wyróżnia wysoka zawartość tiaminy (witaminy B1), witaminy B6 i kwasu foliowego (witaminy B9). Stanowi także źródło witamin B2 (ryboflawiny) oraz niacyny (witaminy B3). Nie bez powodu nosi zatem miano „super ziarna przyszłości”. Jest smaczna, sycąca i pożywna. Może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu, makaronu, składnikiem zup czy zapiekanek. Na jej bazie przygotować można wiele wiosennych, kolorowych sałatek. Warto do nich dosypać również otręby pszenne Sante, które zawierają witaminy z grupy B (B1, B3, B6, kwas foliowy). To naturalny produkt, uzyskiwany z zewnętrznej łupiny ziarna pszenicy. Dodatkowo wyróżnia je wysoki poziom błonnika, a także zawartość składników mineralnych, takich jak fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas, jod i mangan. Pamiętajmy, że magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, które często towarzyszy wiosennemu przesileniu. Witaminy (kwas foliowy i kwas pantotenowy) znajdziemy także w otrębach owsianych Sante. Dostarczą nam one ponadto błonnika, białka oraz minerałów, takich jak potas, fosfor, żelazo, magnez. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do placków, naleśników, chleba i bułek, jogurtów, kefirów, twarożków, sałatek.
Źródłem witamin są też tak lubiane bakalie. Migdały z linii Sante Bakalie to pyszny sposób na dostarczenie wielu cennych składników odżywczych. Wyróżnia je naturalnie wysoka zawartość witaminy E oraz witamin z grupy B: B2 (ryboflawiny) i B3 (niacyny). Są również źródłem kwasu foliowego i witaminy B1 (tiaminy). Ta chrupiąca przekąska jest polecana wszystkim, którzy chcą zadbać o urozmaiconą i prawidłową dietę. Morele suszone z linii Sante Bakalie to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych bakalii. Ich atutem jest nie tylko smak, ale też wysoka zawartość witaminy E. Dostarczą nam również witaminy A oraz witaminy B3 (niacyny). Są doskonałe do spożycia solo, a także jako dodatek do zdrowych deserów.