Faszerowane jajka z orzechami włoskimi
fot. mat.pras.

Na twardo, w sałatce czy wypiekach – jajeczne dania królują na wielkanocnych stołach. Do menu warto dodać również faszerowane jajka. Finezji nadaje kolor. Czerwona kapusta sprawdza się idealnie w roli barwnika, a orzechy uzupełniają kompozycję smaków.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g kapusty czerwonej
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki octu spirytusowego

Farsz:

  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z buraków do zabarwienia farszu (opcjonalnie)
  • Orzechy włoskie KRESTO Select

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Kapustę poszatkuj i przełóż ją do garnka, dodaj wodę oraz łyżeczkę cukru.
  2. Marynatę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj ocet. Wymieszaj i ostudź.
  3. Ugotowane jajka obierz, przełóż je do naczynia i zalej marynatą, przykryj i odstaw na przynajmniej 12 godzin.
  4. Gdy jajka nabiorą pięknego, fioletowego koloru, wyjmij je z marynaty, przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka.
  5. Do żóltek dodaj majonez oraz jogurt naturalny i dopraw do smaku, całość dokładnie wymieszaj na gładką masę (opcjonalnie do połowy farszu dodaj łyżkę soku z buraków, aby uzyskać różowy kolor).
  6. Połówki jajek wypełnij farszem, a na wierzch wyłóż orzechy włoskie KRESTO SELECT.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *