Na twardo, w sałatce czy wypiekach – jajeczne dania królują na wielkanocnych stołach. Do menu warto dodać również faszerowane jajka. Finezji nadaje kolor. Czerwona kapusta sprawdza się idealnie w roli barwnika, a orzechy uzupełniają kompozycję smaków.
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g kapusty czerwonej
- 1 l wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki octu spirytusowego
Farsz:
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z buraków do zabarwienia farszu (opcjonalnie)
- Orzechy włoskie KRESTO Select
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Kapustę poszatkuj i przełóż ją do garnka, dodaj wodę oraz łyżeczkę cukru.
- Marynatę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj ocet. Wymieszaj i ostudź.
- Ugotowane jajka obierz, przełóż je do naczynia i zalej marynatą, przykryj i odstaw na przynajmniej 12 godzin.
- Gdy jajka nabiorą pięknego, fioletowego koloru, wyjmij je z marynaty, przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka.
- Do żóltek dodaj majonez oraz jogurt naturalny i dopraw do smaku, całość dokładnie wymieszaj na gładką masę (opcjonalnie do połowy farszu dodaj łyżkę soku z buraków, aby uzyskać różowy kolor).
- Połówki jajek wypełnij farszem, a na wierzch wyłóż orzechy włoskie KRESTO SELECT.