Dressing z pieczonych pomidorów i batata
fot. mat.pras.

Proponujemy rozgrzewający, pełen odżywczych właściwości dressing, który będzie idealnym dopełnieniem dań z kaszy, makaronu czy ryżu. Jego plusem jest zarówno szybkość przygotowania, jak i krótka lista składników.

Składniki (4 – 6 porcji):

  • 2 pomidory
  • 1/2 batata
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki oregano
  • Łyżka oliwy
  • Sól i pieprz
  • 30-50 ml wody Mama i ja
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Pomidory, obranego batata pokrojonego na kawałki, cebulkę i czosnek w łupinie wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Zapiekamy około 30 minut w 200° C.
  2. Zdejmujemy skórkę z pomidorów, wyjmujemy czosnek z łupinek i całość blendujemy. Dodajemy wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Dressing podajemy z makaronem, kaszą lub ryżem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *