Proponujemy rozgrzewający, pełen odżywczych właściwości dressing, który będzie idealnym dopełnieniem dań z kaszy, makaronu czy ryżu. Jego plusem jest zarówno szybkość przygotowania, jak i krótka lista składników.
Składniki (4 – 6 porcji):
- 2 pomidory
- 1/2 batata
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki oregano
- Łyżka oliwy
- Sól i pieprz
- 30-50 ml wody Mama i ja
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Pomidory, obranego batata pokrojonego na kawałki, cebulkę i czosnek w łupinie wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Zapiekamy około 30 minut w 200° C.
- Zdejmujemy skórkę z pomidorów, wyjmujemy czosnek z łupinek i całość blendujemy. Dodajemy wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dressing podajemy z makaronem, kaszą lub ryżem.