Helio
fot. mat. prasowy

Poznaj przepis na burgery z żurawiną i sosem orzechowym, które skradną serca nawet najbardziej wymagających gości.

Burgery z żurawiną i sosem orzechowym będą apetyczną przekąską w czerwcowy wieczór. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

4 bułki do hamburgerów, 50 dag mielonej wołowiny, 1/2 opakowania żurawiny suszonej HELIO Natura, pół papryczki chilli, 2 łyżki oliwy, 4 liście sałaty, garść rukoli, awokado, czerwona cebula, 4 plastry sera camembert

SOS:

Opakowanie orzeszków ziemnych HELIO, 2 cm świeżego obranego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, sok z limonki, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, ok. 150 ml letniej wody

Przygotowanie:

Wołowinę dokładnie wymieszaj z posiekaną żurawiną, chilli i oliwą. Z mięsa uformuj płaskie, spore kotlety, odstaw w chłodne miejsce. Składniki sosu zblenduj, dolewając tyle letniej wody, by sos miał lekko płynną konsystencję. Kotlety upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony). Bułki podgrzej w gorącym piekarniku. Dolną część każdej bułki posmaruj sosem orzechowym, połóż liść sałaty, potem kotlet. Obłóż plastrami obranego awokado, cebuli, camemberta i rukolą. Polej sosem orzechowym, przykryj wierzchnią częścią bułki. Od razu podawaj.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *