12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady. Z tej okazji prezentujemy przepis na ciasteczka brownie z białą czekoladą.
Składniki:
60g masła
150g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
2 jajka
150g cukru
50g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę. Wstawić do zamrażarki na 10 minut. Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Podczas schładzania brownie stwardnieją.
Źródło: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl