Przepis na domowe krążki żurawinowo-bananowe – proste w przygotowaniu, pyszne, z naturalnych składników. Świetna przekąska dla dzieci i dorosłych. Świetna alternatywa sklepowych słodyczy, łakocie dla osób dbających o linię i dobrą formę.
Składniki na 10 sztuk:
2 dojrzałe banany
50 ml oleju
125 g płatków śniadaniowych Junior Musli Holle
30 g żurawiny suszonej
30 g mąki
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Żurawinę pociąć na mniejsze kawałki, banany zmiażdżyć widelcem i połączyć w misce z mąką, płatkami i olejem. Całość dobrze wymieszać i wyrobić na spójna masę. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto uformowane w ok 10 szt. krążków. Piec 15-20 minut na środkowych szynach w piekarniku.
Pomysł na ciastka jest ciekawy. Sama piekę podobne, ale bez oleju i mąki, naprawdę wystarczy dwa dojrzałe banany dokładnie pognieść widelcem i dodać szklankę zwykłych płatków owsianych, wymieszać i tak upiec, albo wedle fantazji dodać żurawiny, rodzynek, kawałki czekolady, cynamon. Do piekarnia i po paru minutach, w zależności od wielkości ciastek, są gotowe. Polecam.