Mocktaile, czyli bezprocentowa alternatywa dla tradycyjnych drinków, królują w ostatnich sezonach na letnich spotkaniach czy wakacyjnych wyjazdach. Ich rosnącej popularności sprzyja coraz większa dostępność i różnorodność produktów z kategorii NoLo. Przedstawiamy trzy przepisy na bezalkoholowe mocktaile, które z łatwością można przygotować w domu.
Coraz więcej osób decyduje się na letni wypoczynek bez obecności napojów procentowych. Potwierdza to badanie „Kultura picia w Polsce – co o sobie myślimy?” przeprowadzone przez SW Research na zlecenie Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy. Wynika z niego, że niemal 78 proc. ankietowanych nie uważa alkoholu za nieodłączną część dobrej zabawy. Co więcej, wielu z nich zgadza się z twierdzeniem, że abstynencja staje się modna1.
Ta zmiana w trendach konsumenckich nie przeszła bez echa wśród producentów napojów procentowych. Stale przystosowują się oni do zmiennych preferencji konsumentów, poszerzając swoją ofertę o nisko- i bezalkoholowe pozycje. Nowości te mogą zaskoczyć niejednego konesera napojów procentowych swoim oryginalnym smakiem. Jedną z takich pozycji są mocktaile, które potrafią oczarować zarówno swoją lekkością, jak i głębokim aromatem.
– Mocktaile to doskonała alternatywa dla napojów procentowych, szczególnie w świetle rosnącego trendu NoLo. Mogą być tworzone na wzór klasycznych, popularnych koktajli lub stanowić unikalne kompozycje, jak np. mocktaile na bazie piwa bezalkoholowego. Dzięki różnorodności smaków i kombinacji, są świetnym sposobem na urozmaicenie każdej okazji, a w dodatku z łatwością można przygotować je w domu – mówi Arkadiusz Wenta, współzałożyciel AleBrowaru, pioniera w polskiej rewolucji kraftowego piwowarstwa.
Przedstawiamy 3 propozycję mocktaili, które sprawdzą się jako propozycja na rodzinnego grilla czy spotkanie ze znajomymi.
a’la Shandy
- 250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior lub Free Way
- 100 ml soku z czarnej porzeczki lub pomarańczy (można dodać swój ulubiony napój, np. Sprite, lemoniadę czy inny smak soku)
- szklanka o pojemności 500 ml
- lód
- opcjonalnie: 50 ml soku z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania: Do szklanki wsyp kostki lodu (około ¾ pojemności szkła). Opcjonalnie dodaj do niej 50 ml soku z cytryny lub limonki. Następnie wlej 100 ml swojego ulubionego napoju (my polecamy sok pomarańczowy lub o smaku czarnej porzeczki). Całość zalej 250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior lub Free Way. Całość delikatnie wymieszaj. I voila! Oto idealna propozycja dla osób, które cenią sobie owocowe nuty smakowe i bijącą z nich lekkość.
a’la Chelada – meksykańskie piwo z limonką
- 250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior/Free Way lub Free Way Fruit Ale
- 50 ml soku z cytryny lub limonki
- sól do dekoracji szklanki
- szklanka o pojemności 500 ml
- lód
- świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: kilka kropel sosu tabasco lub szczypta płatków chilli (w zależności od preferencji ostrości)
Sposób przygotowania: Zanurz brzeg szklanki w soku z cytryny lub limonki, a następnie w soli, aby ozdobić jej krawędź. Wypełnij szklankę do połowy lodem. Wlej 50 ml soku z cytryny lub limonki. Dodaj 250 ml piwa bezalkoholowego, starając się nie naruszyć ozdobionej solą krawędzi. Na koniec dopraw swój mocktail świeżo zmielonym pieprzem; opcjonalnie dodaj sos tabasco lub płatki chilli. Opcja ta przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych i intensywnych smaków.
a’la Aperol
- 250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior
- 50 ml Aperolu bezalkoholowego
- 2 plastry pomarańczy
- szklanka o pojemności 500 ml
- lód
Sposób przygotowania: Wypełnij szklankę lodem do połowy. Następnie wlej do niej 50 ml bezalkoholowego Aperolu. Dodaj 250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior. Na koniec możesz udekorować swój napój dwoma plastrami pomarańczy, delikatnie je nacinając i umieszczając na krawędzi szklanki. Mocktail ten z pewnością przypadnie do gustu osobom, które preferują słodkie, owocowe nuty smakowe.
1 https://nowymarketing.pl/jak-na-przestrzeni-lat-zmienilo-sie-podejscie-polakow-do-alkoholu-badanie/