Zupa dyniowa
fot. mat.pras.

Gęsta, sycąca zupa dyniowa z dodatkiem serka topionego i ziemniaków nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Prosty, szybki oraz obłędnie smaczny przepis jest doskonałą propozycją na jesienny obiad. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka, i dla oczu!

Przepis (na 4-6 porcji):

  • 800 g upieczonej dyni muscat (prowansalskiej) lub hokkaido
  • 2 ziemniaki
  • 600-800 ml wody Mama i ja
  • serek topiony
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz, ewentualnie ulubione ziarenka smaku

Wykonanie:

  1. Obraną dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w 200 °C około 20 minut.
  2. Do garnka wrzuć obrane i umyte ziemniaki, zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości.
  3. Dodaj upieczoną dynię, zagotuj razem, dodaj serek topiony i całość zmiksuj na gładki mus.
  4. Dopraw do smaku.
  5. Podawaj ze świeżym tymiankiem lub oregano oraz z domowymi grzankami, jogurtem bądź śmietaną. Możesz dodać również prażone pestki dyni lub słonecznik.

* Dynię hokkaido można piec i blendować ze skórką.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *