Gęsta, sycąca zupa dyniowa z dodatkiem serka topionego i ziemniaków nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Prosty, szybki oraz obłędnie smaczny przepis jest doskonałą propozycją na jesienny obiad. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka, i dla oczu!
Przepis (na 4-6 porcji):
- 800 g upieczonej dyni muscat (prowansalskiej) lub hokkaido
- 2 ziemniaki
- 600-800 ml wody Mama i ja
- serek topiony
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz, ewentualnie ulubione ziarenka smaku
Wykonanie:
- Obraną dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w 200 °C około 20 minut.
- Do garnka wrzuć obrane i umyte ziemniaki, zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości.
- Dodaj upieczoną dynię, zagotuj razem, dodaj serek topiony i całość zmiksuj na gładki mus.
- Dopraw do smaku.
- Podawaj ze świeżym tymiankiem lub oregano oraz z domowymi grzankami, jogurtem bądź śmietaną. Możesz dodać również prażone pestki dyni lub słonecznik.
* Dynię hokkaido można piec i blendować ze skórką.