Gdy znudzą ci się zwykłe kanapki, przygotuj zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi. Będziesz w niebie.
Składniki:
- bagietka
- kilka łyżek oliwy
- 100 g Rukoli marki Eisberg
- 2 średnie gruszki
- 225 g sera halloumi
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- garść orzechów włoskich
- kilka łyżeczek konfitury z borówek
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej). Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.