Witaminy uczestniczą w rozkładzie tłuszczów, węglowodanów i białek oraz regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Są niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego oraz chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, dlatego warto skutecznie zapobiegać ich niedoborom. Szczególnie cennym wsparciem dla zdrowia są witaminy D3 i K2.
Witamina D3 posiada wiele właściwości – od budowy kości, po wzmocnienie organizmu. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, przez co wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz kościach. Suplementacja witaminy D3 jest szczególnie istotna w przypadku małych dzieci, przez jeszcze nie do końca rozwinięty układ immunologiczny. To właśnie witamina D3 odpowiada za jego stymulację, co wiąże się z tym, że organizm sprawniej zwalcza czynniki chorobotwórcze, takie jak wirusy czy bakterie. Jej przyjmowanie jest również ważne u osób dorosłych – niedobory mogą prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, zwiększać ryzyko chorób kości, układu sercowo-naczyniowego, a nawet chorób nowotworowych. Warto zatem włączyć suplementację tej witaminy do swojej diety niezależnie od wieku. Należy jednak pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej dawki oraz
o regularności.
Witamina D3 znajduje się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, jak łosoś, śledź, tuńczyk czy makrela. Nieco mniejsza jej zawartość jest w jajkach i produktach mlecznych. Ludzki organizm może również tę witaminę wytworzyć sam – pod wpływem promieni słonecznych, a dokładniej poprzez promieniowanie UV z zawartego w skórze 7-dehydrocholesterolu.
Witamina K
Równie ważną rolę ogrywa witamina K, a jej odpowiedni poziom jest niezwykle istotny dla prawidłowego przebiegu wielu ważnych funkcji fizjologicznych. Substancja ta jest jednym z głównych czynników umożliwiających proces krzepnięcia krwi. Działa również hamująco na odkładanie się soli wapniowo-fosforowych w naczyniach krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko ich zwapniania i utraty elastyczności. Zbyt mała ilość witaminy K2 lub jej niedobór w organizmie może objawiać się nadmiernym krwawieniem, na przykład z dziąseł czy ran, a także występowaniem u kobiet obfitych krwawień miesiączkowych.
Witaminę K2 można również dostarczyć organizmowi poprzez spożywanie warzyw o ciemnozielonych liściach, jak szpinak, sałata, jarmuż czy brokuły. Innymi źródłami są jajka oraz żółte sery. Należy jednak pamiętać, aby nie przedawkować tej witaminy, ponieważ może sprzyjać niebezpiecznym zakrzepom. Witaminę D3 i K2 można przyjmować oddzielnie, jednak powinny być suplementowane razem – łącząc się, wzmacniają swoje działanie.
Witaminy D3 i K2 odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu, szczególnie pod względem układu kostnego i immunologicznego. Ich odpowiednie spożycie wraz z dietą lub suplementacją może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto sięgać po suplementy diety zawierające te witaminy – mówi dr n.med. Edyta Blus, starsza specjalistka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.
materiał prasowy