Wiosenna sałatka
fot. mat.pras.

Dłuższe i cieplejsze dni zachęcają nas do częstszych spotkań z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. A także do jedzenia lekkich potraw. Oto przepis na wiosenną sałatkę.

Gdy temperatura gwałtownie rośnie i po długich, szarych miesiącach wreszcie ogrzewa nas wiosenne słońce, spontanicznie szukamy okazji, aby cieszyć się tą atmosferą w szerszym gronie. Rozpoczyna się sezon pikników i grilli, podczas których wspólnie jemy pyszne potrawy. Menu urozmaici wiosenna sałatka.

Lekka wiosenna sałatka

Składniki:

  • 80 g makaronu Chifferi (kolanka) PODRAVKA
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka przyprawy w płynie VEGETA Umami
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 50 g sera feta
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść świeżej mięty

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przyprawy VEGETA do sałatek i dipów
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Makaron PODRAVKA ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj ciecierzycę, paprykę słodką, chili i przyprawę w płynie VEGETA Umami. Podsmażaj przez 5 min. W miseczce wymieszaj składniki na sos – oliwę, ocet i przyprawę VEGETA do sałatek i dipów. Ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Do dużej miski przełóż makaron, ciecierzycę, ogórka, cebulę i przygotowany sos, a następnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do mniejszych misek. Posyp pokruszonym serem feta i udekoruj świeżą miętą.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *