Dłuższe i cieplejsze dni zachęcają nas do częstszych spotkań z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. A także do jedzenia lekkich potraw. Oto przepis na wiosenną sałatkę.
Gdy temperatura gwałtownie rośnie i po długich, szarych miesiącach wreszcie ogrzewa nas wiosenne słońce, spontanicznie szukamy okazji, aby cieszyć się tą atmosferą w szerszym gronie. Rozpoczyna się sezon pikników i grilli, podczas których wspólnie jemy pyszne potrawy. Menu urozmaici wiosenna sałatka.
Lekka wiosenna sałatka
Składniki:
- 80 g makaronu Chifferi (kolanka) PODRAVKA
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka przyprawy w płynie VEGETA Umami
- szczypta chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 ogórek szklarniowy
- 50 g sera feta
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść świeżej mięty
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przyprawy VEGETA do sałatek i dipów
- 1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
Makaron PODRAVKA ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj ciecierzycę, paprykę słodką, chili i przyprawę w płynie VEGETA Umami. Podsmażaj przez 5 min. W miseczce wymieszaj składniki na sos – oliwę, ocet i przyprawę VEGETA do sałatek i dipów. Ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Do dużej miski przełóż makaron, ciecierzycę, ogórka, cebulę i przygotowany sos, a następnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do mniejszych misek. Posyp pokruszonym serem feta i udekoruj świeżą miętą.
materiał prasowy