Sztuka grillowania

Sztuka grillowania
fot. mat.pras.

Przyszło lato, a wraz z nim apetyt na grillowanie. Lokalny Rolnik podpowiada, co grillować i jak, by było smacznie i zdrowo.

Większość z nas nie wyobraża sobie ciepłego popołudnia w weekend bez grillowania. Latem chętnie częstujemy gości chrupiącą kiełbasą czy soczystymi szaszłykami. O czym jednak warto pamiętać, planując przyjęcie w ogrodzie, podczas którego główną rolę będą grały przysmaki z grilla?

Unikaj kontaktu dymu z potrawami

Największy skutek uboczny grillowania? Dym. Unoszący się w powietrzu bywa uciążliwy dla sąsiadów ze względu na nieprzyjemny zapach, ale nie tylko. Osadza się na żywności, negatywnie wpływając na walory smakowe i zdrowotne. Aby ograniczyć kontakt ze szkodliwymi substancjami, owijaj przekąski w folię aluminiową lub stosuj tacki, umieszczając je w bezpiecznej odległości od ognia. Dodatkowa zaleta tacek to zabezpieczenie rusztu przed zabrudzeniem. Jeżeli planujesz zakup tradycyjnego grilla z pokrywą, upewnij się, że ma wywietrzniki, które sprzyjają cyrkulacji powietrza.

Wybieraj mięso z zaufanego źródła

Karkówka w marynacie, kaszanka z cebulą, tradycyjna kiełbasa – mięso z grilla smakuje jeszcze lepiej, gdy jest najwyższej jakości. Czyli wyprodukowane bez udziału sztucznych ulepszaczy, konserwantów, o małej zawartości tłuszczu, pochodzące z masarni, które dbają o dobrostan zwierząt. Chcesz mieć pewność, że mięso, które serwujesz gościom, jest świeże, prosto od zaufanych masarzy? Poznaj ofertę www.lokalnyrolnik.pl. Na Lokalnym Rolniku znajdziesz wyroby w regularnie obniżanych cenach – zbliżonych do tych oferowanych przez markety, sprzedające towar, którego jakość często budzi wątpliwości. Przysmaki dopraw mieszanką ziół, najlepiej skomponowaną samodzielnie, by cieszyć się niepowtarzalnym aromatem.

Pamiętaj o sezonowych warzywach

Na ruszt wrzucaj to, co jest obecnie dostępne w warzywniaku. Właśnie rozpoczął się sezon na cukinię. Możesz podać ją z grillowanym serem (mozzarellą, halloumi lub camembertem) – to idealny dodatek do mięsa, jednak sprawdza się także jako samodzielne danie. Spróbuj również kabaczków w marynacie z oliwy i czosnku. Im w drobniejsze plastry je pokroisz, tym bardziej będą chrupiące. Wegetarianom do gustu przypadną szaszłyki z tofu, warzyw i… owoców, np. ananasa czy winogron. Na stole nie może zabraknąć sałatki ze świeżych warzyw. Uniwersalna propozycja to plastry pomidora w dressingu z oliwy, miodu i soku z cytryny, w towarzystwie cebuli pokrojonej w piórka i świeżych listków bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.