puszysty omlet
fot. mat.pras.

Lekkie, delikatne i niezwykle puszyste omleciki to doskonały pomysł na śniadanie lub deser dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci zarówno najmłodszych, jak i dorosłych.

Składniki:

• 3 jajka

• 50 ml wody Mama i ja

• 30 g mąki

• 1 łyżeczka cukru z wanilią (opcjonalnie)

• Olej rzepakowy lub masło do smażenia

• Sezonowe owoce

Wykonanie:

  1. Jajka połącz z wodą i cukrem, a następnie ubij na puszystą masę.
  2. Dodaj przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszaj.
  3. Małą patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj odrobinę oleju lub masła.
  4. Wlej 1/3 masy, zmniejsz moc, przykryj i smaż na małym ogniu 5-6 minut.
  5. Delikatnie przerzuć omlet na drugą stronę i smaż pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.
  6. Przełóż na talerz, udekoruj świeżymi, sezonowymi owocami.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *