crème brûlée
fot. mat.pras.

Crème brûlée – nazwa tego deseru, po raz pierwszy opisanego w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku, oznacza dosłownie „przypalona śmietanka”.

Jest on przygotowywany z żółtek, cukru i oczywiście śmietanki. Wierzch deseru pokrywa warstwa skarmelizowanego cukru. Do tego przysmaku dodaje się zwykle wanilię lub czekoladę.

Składniki:

– 200g śmietany kremówki

– 5 łyżek mleka

– 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 3 żółtka jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 100 g cukru

Kremówkę ucieramy z mlekiem, jajkami, żółtkami i 75 g cukru na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 125C (termoobieg 100C). Na blachę stawiamy 6 foremek żaroodpornych (najlepiej wykorzystać kokilki) i przekładamy do nich masę. Do blachy wlewamy wodę do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Po upieczeniu foremki wyciągamy i odstawiamy na całą noc. Następnie wierzch każdego deseru posypujemy resztą cukru i karmelizujemy za pomocą kuchennego palnika.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *