Wielkanoc to znakomita okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych inspiracji. Oryginalne, ciekawe dania z owocową nutą będą świetnie prezentować się na świątecznym stole. Polecamy pasztet drobiowy z galaretką z dżemu z czerwonej porzeczki.
Owocowe nuty zapewnią dżemy, powidła i konfitury Herbapol. Powstają one z polskich owoców według sprawdzonej receptury i bez zbędnych dodatków. Z ich użyciem można ze smakiem i przyjemnością celebrować wspólne posiłki w gronie bliskich. A idealną okazją do tego jest Wielkanoc!
Pasztet drobiowy z galaretką z dżemu z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 600 g wątróbek kurzych
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 1 cebula
- 1 gruszka
- 3 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
- trochę suszonego tymianku
- trochę świeżo mielonego pieprzu
- 200 ml dżemu z czerwonej porzeczki Herbapol
- trochę rzeżuchy
Przygotowanie:
Wątróbki zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki. W garnku lub na większej patelni roztopić 2 łyżki masła. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmażyć wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
Podsmażone składniki odsunąć na bok patelni, dodać wątróbkę. Zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty. Wymieszać wszystkie składniki na patelni oraz wlać bulion warzywny. Smażyć około 2 minuty i zdjąć z ognia.
Zawartość patelni zmiksować na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelać do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstawić do lodówki.
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody. Dżem przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu, po chwili dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuścić do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadzić na schłodzonym pasztecie i udekorować świeżą rzeżuchą.