Miód faceliowy
fot. mat.pras.

Miód faceliowy charakteryzuje się jasnożółtą barwą, słodko-kwaskowym smakiem i ziołowym aromatem. Jest nieoceniony ze względu na swoje zdrowotne walory, a aksamitna konsystencja sprawia, że lubią go nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Facelia błękitna jest rośliną pastewną o wyjątkowych miododajnych walorach. Z jednego hektara uprawy można uzyskać nawet 400 kg miodu, co sprawia, że facelia to niekwestionowana miododajna królowa. Jej niebieskie kwiatostany o pięknym zapachu są wyjątkowo bogate w nektar, który pszczoły przetwarzają w cenne zapasy.

Miód faceliowy jest nieoceniony ze względu na swoje zdrowotne walory. Doskonale wzmacnia układ odpornościowy i wspiera go szczególnie w okresie wzmożonej aktywności fizycznej czy intelektualnej. Jest polecany przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, a także przy nadciśnieniu tętniczym. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego – działa łagodząco w chorobach żołądka i dwunastnicy. Działa także detoksykująco, dlatego jest polecany osobom, które nie stronią od używek, czy też nadmiaru kawy i herbaty.

Jak każdy prawdziwy miód, miód faceliowy krystalizuje. Proces ten zachodzi w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy od zbiorów. Jednak nawet skrystalizowany ma miękką, aksamitną konsystencję, która łatwo się rozsmarowywuje. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do dań, lecz dopiero spożywany prosto ze słoika w pełni ukazuje swój szlachetny, bogaty smak.

PRZEPIS NA NIEOCZYWISTE GRZANKI Z MIODEM FACELIOWYM

Składniki:

  • garść owoców sezonowych (truskawki, czereśnie, agrest)
  • dwie kromki dobrego chleba (może być do odświeżenia)
  • wędzony twaróg
  • 2 łyżki śmietany
  • miód faceliowy z Pasiek Rodziny Sadowskich
  • świeżo mielony pieprz
  • listki mięty/bazylii lub rukwii wodnej
  • masło klarowane do podsmażenia

Kromki podsmaż porządnie na maśle klarownym na złoty kolor. Wędzony twaróg zblenduj z odrobiną śmietany lub wody do uzyskania pożądanej konsystencji – oczywiście chodzi o to, żeby twaróg dało się rozprowadzić po grzankach. Owoce umyj i i pokrój na mniejsze części, usuwając pestki i szypułki.

Na usmażonych grzankach rozsmaruj twaróg, posyp świeżo zmielonym pieprzem, ułóż owoce, ulubione zioła i na końcu polej obficie miodem faceliowym.

Cena miodu faceliowego:

słoik 450 g – 28,45 zł

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *