Wygląda niezwykle, jak mech. Ale to ciasto. Udekorowane jajkami w czekoladzie będzie cudownym deserem na Wielkanoc.
Składniki:
Ciasto
- 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania:
Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć
z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.
Rada: do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową intensywnie zieloną barwę.