fot. mat.pras.

Wygląda niezwykle, jak mech. Ale to ciasto. Udekorowane jajkami w czekoladzie będzie cudownym deserem na Wielkanoc.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Sposób przygotowania:

Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć
z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i  odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.

Rada: do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową intensywnie zieloną barwę. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *