Czerwiec to miesiąc, który smakuje inaczej niż wszystkie. Po miesiącach zimowej monotonii w kuchni wracają intensywne barwy i aromaty, za którymi zdążyliśmy zatęsknić. Stragany kuszą soczystą zielenią i sezonowymi produktami, które nie tylko cieszą oczy. To najlepszy moment, by sięgnąć po to, co pyszne i lokalne, i wprowadzić do kuchni powiew wiosny. Proponujemy makaron z bobem.
Wiosna rozgościła się na dobre – nie tylko za oknem, ale i w kuchni. To ten moment w roku, gdy codzienne zakupy stają się przyjemnością samą w sobie: barwne pęczki rzodkiewek, młode ziemniaki, zielone szparagi i zioła zachwycają świeżością i zapachem, obok których trudno przejść obojętnie. Na bazie tych wyjątkowych, sezonowych składników szef kuchni i ambasador marki Kohersen Dariusz Baryga przygotował przepisy, które są ukłonem w stronę prostoty, natury i dobrego smaku. Wystarczy kilka składników, by stworzyć dania pełne koloru i wiosennej energii.
– To czas, kiedy jadłospis nabiera lekkości. Zamiast długiego i powolnego gotowania czy duszenia, stawiamy na delikatne techniki – gotowanie na parze, blanszowanie czy krótkie smażenie. Takie metody pozwalają zachować naturalny smak i kolor warzyw, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Wystarczy dobry produkt, pomysł i porządne akcesoria do gotowania, żeby powstało coś wyjątkowego – mówi Dariusz Baryga, prywatny szef kuchni, prowadzący audycje i programy kulinarne oraz ambasador marki Kohersen.
Makaron z bobem, cytryną i serem – ta kremowa potrawa świetnie wpisuje się w wiosenną kuchnię – lekką, ale niebanalną. Aksamitny sos z oliwy, soku z cytryny i tartego pecorino otula makaron, tworząc tło dla delikatnego, młodego bobu. Cytrusowa nuta przełamuje łagodność warzyw, a świeże zioła dodają całości wyrazistości. To prosta w formie kompozycja, która doskonale sprawdzi się na ciepły obiad.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu (np. tagliatelle lub rigatoni),
- 1 szklanka bobu,
- 2 ząbki czosnku,
- skórka i sok z ½ cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki tartego sera pecorino (lub parmezanu),
- świeżo mielony pieprz,
- garść liści mięty lub bazylii.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W osobnym rondelku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i wrzuć świeży bób w łupinach. Gotuj go przez 5–7 minut, odcedź, a następnie przelej zimną wodą i dokładnie obierz ze skórki. W międzyczasie na patelni z nieprzywierającą powłoką (najlepiej o dwustronnej strukturze plastra miodu) rozgrzej oliwę i lekko zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając, by się nie przypalił. Dodaj obrany bób i podsmaż przez 2–3 minuty, aż się lekko zarumieni. Ugotowany makaron przełóż bezpośrednio na patelnię z bobem, połącz z sokiem i skórką z cytryny. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Zdejmij z ognia, wsyp tarty ser pecorino i mieszaj do momentu, aż powstanie lekko kremowy sos. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj posiekanymi liśćmi mięty lub bazylii.
materiał prasowy