Jedzenie, które poprawia samopoczucie
fot. mat.pras.

Są dni, kiedy jesteśmy smutni, zestresowani lub zmęczeni. Sięgamy wtedy po tzw. comfort food, czyli dania, które kojarzą nam się ze szczęściem, czasami beztroski lub dzieciństwem. Problem w tym, że takie potrawy nie są magicznym remedium na nasze troski i w niczym nie pomagają. Na szczęście istnieją zdrowe i pyszne produkty, które poprawią nasz nastrój i sprawią, że nabierzemy energii.

Pełne cukru i tłuszczy utwardzanych słodycze oraz napakowane ulepszaczami gotowe dania, które pozornie mają poprawić nam humor w rzeczywistości mogą powodować uczucie zmęczenia, podwyższyć poziom cukru we krwi i wywołać niestrawność. Po zjedzeniu takich dań wciąż będziemy głodni i nieusatysfakcjonowani. Na szczęście istnieje kilka produktów spożywczych, które mogą wpłynąć na dobry nastrój.

Szczęście zaczyna się w… jelitach!

Jelita to nadal niedoceniany przez nas narząd – zupełnie niesłusznie, bo nie tylko ma wpływ na odporność organizmu, ale też na nasze samopoczucie, a nawet stany depresyjne. Dlatego odpowiednio zróżnicowana dieta, bogata w substancje niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania jelit może poprawić nasz stan zdrowia zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Aby jelita produkowały serotoninę i wchłaniały witaminy oraz minerały, powinniśmy zadbać o to, by w naszej diecie pojawiały się świeże owoce i warzywa, nasiona, nieprzetworzone ziarna oraz kiszonki. Istotne jest również spożywanie sfermentowanego nabiału, np. kefiru, maślanki czy jogurtów. Produkty te w porównaniu z mlekiem zawierają w swoim składzie dużo bakterii probiotycznych i są zazwyczaj lepiej trawione.

Owocowo-warzywna bomba witaminowa na dobry humor

Wszyscy dobrze wiedzą, że witamina C w znacznym stopniu wpływa na poprawą odporności, ale ma ona jeszcze jedną zaletę – może poprawić nasz humor. Ten antyoksydant zmniejsza symptomy depresyjne i ma działanie terapeutyczne w sytuacjach stresu oksydacyjnego – warto więc zacząć dzień od owoców i warzyw.

Aby wprawić się w dobry humor warto włączyć do diety ananasy, które obfitują w substancje stymulujące produkcję serotoniny i banany będące źródłem potasu, witamin z grupy B oraz tryptofanu, czyli aminokwasu niezbędnego do produkcji serotoniny. W naszym zestawieniu nie może zabraknąć selera naciowego. Zawiera on 3-butyloftalid, czyli związek, który zmniejsza poziom hormonów stresu we krwi i oddziaływuje uspokajająco na organizm.

Czekolada z orzechami a może krem czekoladowy?

Czy w zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diecie jest miejsce na słodycze? Oczywiście, pod warunkiem, że sięgamy po nie z głową i pilnujemy, aby nasze odstępstwa od zdrowego odżywiania stanowiły max. 20 procent tego, co spożywamy w ciągu dnia. Co ciekawe, niektóre produkty, które możemy potraktować, jako słodkie małe co nieco mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie.

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć czekolady, pamiętajmy jednak by zamiast białej, której składnikami są tak naprawdę wyłącznie tłuszcz, cukier i aromaty, wybierać tą o zawartości m.in. 70% kakao.

Gorzka czekolada obfituje w antyoksydanty pomagające obniżyć poziom hormonów stresu w organizmie, magnez, który koi nerwy i poprawia nastrój, a także teobrominę, czyli związek bioaktywny posiadający właściwości psychostymulujące, podobne do oddziaływania kofeiny na nasz organizm. Pamiętajmy jednak, że mimo pozytywnego działania gorzkiej czekolady na nasz organizm, nie należy spożywać jej w nadmiarze – wyjaśnia Patrycja Zabrzeska, psychodietetyk, trener personalny, dietetyk w Rukola Catering Dietetyczny.

Wielbiciele czekolady z orzechami, zamiast kupować gotowy produkt, powinni trzymać w szafce również paczkę orzechów, najlepiej brazylijskich, które zawierają dużą ilość selenu. Ten pierwiastek przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wspomaga system nerwowy oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Warto sięgać również po orzechy włoskie i nasiona dyni, które zawierają sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a te, jak udowodniono znacząco wpływają na poprawę humoru. Dobrym źródłem omega-3 jest również awokado. Poza bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest ono – tak samo jak banany – źródłem tryptofanu. Z tego owocu, w prosty sposób, możemy przygotować zdrowy i pyszny krem czekoladowy – wystarczy dodać do niego dobrej jakości kakao oraz substancję słodzącą np. miód, syrop z agawy lub erytrytol.

Szczęśliwi dzięki węglowodanom

Lista produktów, które kryją się pod pojęciem węglowodanów jest oczywiście bardzo rozległa, a na dobre samopoczucie wpływ mają wyłącznie węglowodany złożone. Są one najlepszym źródłem energii dla naszego organizmu, podczas trawienia ulegają powolnemu rozpadowi, dlatego poziom glukozy we krwi podnosi się powoli i utrzymuje się na jednakowym poziomie. Dzięki temu mózg ma stały dopływ pożywienia. Ponadto zostaje zachowana równowaga aminokwasów, co pozwala wytworzyć mózgowi serotoninę, która odpowiada za nasz nastrój. W dobry humor bez wątpienia wprowadzą nas warzywa, pełnoziarniste pieczywo, nieoczyszczony ryż, płatki owsiane, kasze oraz makarony razowe i te z pszenicy durum.

Spożywanie wyżej wymienionych produktów w połączeniu ze zdrową, zbilansowaną dietą oraz regularna aktywność fizyczna pozwoli nam zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.

Patrycja Zabrzeska – psychodietetyk i trener personalny, w swojej pracy łączy trzy najważniejsze aspekty naszego życia – Ciało, Umysł, Duszę. Od 3 lat dietetyk w Rukoli, cateringu dietetycznym, który wspiera odżywianie na najwyższym poziomie. Ponadto pracuje przy programie kardiologicznym z holistycznym podejściem do zdrowia człowieka oraz prowadzi własny gabinet. Ciągle poszerza wiedzę podczas wielu szkoleń, akademii, warsztatów i kursów. Wielka entuzjastka dobrej suplementacji, optymalizującej pracę ludzkiego organizmu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *