Po sylwestrowym szaleństwie bardzo szybko wpadamy w zwykłą, codzienną rutynę. Pozostańmy jednak jeszcze przez chwilę w imprezowym nastroju, ponieważ… do 21 lutego 2023 roku trwa karnawał! Z tej okazji warto zasiąść przy stole. Oczywiście odpowiednio przystrojonym.
Opcji świętowania karnawału jest wiele. Coś dla siebie znajdą wielbiciele wystawnych bankietów, sympatycy tańca, ale także osoby lubiące towarzystwo bliskich i znajomych. Organizowanie karnawałowej prywatki również może być świetną zabawą. Zwłaszcza jeśli postawimy na dekoracje stołu w stylu Wielkiego Gatsby’ego. O czym należy pamiętać, by stworzyć wytworny klimat, który na długo zostanie w pamięci naszych gości?
Obrus to podstawa
– Każda dekoracja stołu to proces, który warto podzielić na kilka etapów – mówi Joanna Wszeborowska-Kludzińska, właścicielka firmy Roseberry Home zajmująca się designem stołów. – Fundamentem jest oczywiście wybór odpowiedniego obrusa.Na elegancko nakrytym karnawałowym stole nie może zabraknąć szlachetnych, naturalnych tkanin. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza te przeszyte srebrną lub złotą nicią. Nadadzą one blasku całej kompozycji – dodaje.
W karnawałowej aranżacji ważne miejsce zajmują także płócienne serwety oraz podkładki. Warto przyozdobić je obrączkami lub aksamitnymi kokardkami. Kolorami, które najbardziej pasują do tej okazji są srebro i złoto. Będą one pięknie odbijały światło i tworzyły refleksy w całym pomieszczeniu.
Zastawa, która dopełnia, lecz nie przytłacza
Podczas karnawałowego przyjęcia chcemy, aby nasi goście czuli się swobodnie. Należy mieć to na uwadze, wybierając zastawę stołową. Najlepszą opcją będzie porcelana w kolorze śmietankowym lub śnieżnobiałym. Taki zestaw każdy ma w swojej szafie. Sztućce natomiast mogą nieco ożywić aranżację – postawmy na te srebrne lub złote. Doskonale zaprezentują się one z kryształowymi kieliszkami i szklankami ze szlifem. Te proste dekoracje stworzą niezapomniany efekt.
A w centrum stołu… pióra!
Nie zapominajmy, że karnawał to czas zabawy. Szczyptę imprezowego szaleństwa warto wnieść także do dekoracji naszego stołu. Bukiety ze strusich piór będą elementem zaskakującym, ale idealnie wpasowującym się w cała aranżację. Jak stworzyć taką karnawałową kompozycję rodem z Rio?
– Podstawą bukietu z piór najlepiej uczynić wysoki świecznik lub wazon na smukłej nóżce. Doskonale sprawdzą się te przeźroczyste, ponieważ umożliwią one swobodną rozmowę między gośćmi. Wnętrze kielicha warto dopełnić np. perełkami – mówi Joanna Wszeborowska-Kludzińska. – Pióra mocujemy do gąbki florystycznej. Zaczynamy od tych większych, które osadzamy niżej, w co drugiej kratce, natomiast mniejsze sukcesywnie dodajemy wyżej aż do momentu, kiedy nasz bukiet będzie składał się z około 30 piór. Następnie trzeba przyjrzeć się temu dziełu i sprawdzić, czy nigdzie nie ma prześwitów. Jeśli nie, wkładamy bukiet do świecznika.
Aby upiększyć tę kompozycję można również ozdobić świecznik wiszącymi kryształami. Warto także pamiętać, że im wyższym świecznikiem dysponujemy, tym większe powinny być również nasze pióra.
Dodatki, które nadadzą blasku
Niezawodnym dopełnieniem karnawałowego stołu będą białe cylindryczne świece. Można je umieścić w pięcioramiennych świecznikach. Subtelne światło ożywi kompozycję i napełni pomieszczenie tajemniczymi refleksami. Będzie się pięknie odbijało w kryształowych kielichach oraz jasnej zastawie.
Ale to nie wszystko! Na stole warto postawić małe złote lub srebrne flakoniki z bukietami z wielokolorowego langurusa (dmuszka jajowatego), który doda całej kompozycji lekkości. Na środku może znaleźć się natomiast porcelanowa etażerka przyozdobiona kryształami i złotymi koralikami. Nie zapominajmy również o typowo karnawałowym elemencie dekoracyjnym, czyli o maskach np. w kolorze purpury.
Skorzystajmy z tej okazji do spotkań z bliskimi i przyjaciółmi, jaką jest tegoroczny karnawał. Czas spędzony przy pięknie udekorowanym stole to sposobność do wspominania, zabaw towarzyskich i smakowania potraw oraz napojów. Dzięki przygotowanym z pasją dekoracjom, stworzymy niezapomniany klimat, który na długo pozostanie w pamięci naszych gości.