fot. mat.pras.

Może się wydawać, że każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak należy prawidłowo posługiwać się sztućcami. Jest tak jednak tylko w teorii. Okazuje się bowiem, że wciąż popełniamy mnóstwo błędów w tym zakresie. Nabycie tej umiejętności pomaga w różnych sytuacjach, zarówno na gruncie zawodowym, jak i prywatny. Człowiek, który zna zasady savoir-vivre’u, ma więcej pewności siebie i wie, że poradzi sobie w każdych okolicznościach. Dzięki temu nie musi się stresować i bardziej skoncentruje się na konwersacji, a także rozmówcy. W ten sposób każde negocjacje lub randka za-kończą się sukcesem. Sprawdź, jak należy właściwie używać sztućców i zyskaj przewagę!

Prawidłowe ułożenie sztućców na stole

Sztućce układa się zgodnie z kolejnością podawanych potraw, zaczynając od zewnętrznej. Ponadto staraj się zachować jeden centymetr przerwy pomiędzy nimi a krawędzią stołu. Zasadnicze znaczenie ma także kierunek. Noże zwróć ostrzem w lewą stronę, natomiast łyżki i widelce grzbietem w dół. Pamiętaj o tym, aby te przeznaczone do deseru umieścić na górze talerza.

Rodzaje sztućców a konkretne dania

Myśląc o rodzajach sztućców każdy bez zastanowienia wskaże, że do tej kategorii akcesorów kuchennych należy łyżka, widelec, nóż, łyżeczka i widelczyk. Jednakże w ramach każdej grupy wymienia się różne typy w zależności od rodzaju serwowanego dania. I tak można wyróżnić łyżkę z podłużnym czerpakiem, która przeznaczona jest do spożywania zup z zawartością, na przykład z makaronem, ryżem lub warzywami. Z kolei ta wyposażona w okrągły czerpak z powodzeniem posłuży do jedzenia zup kremów. Dużym ułatwieniem, jeśli chodzi o konsumpcję steków, będzie nóż z bardzo ostrą ząbkowaną krawędzią. Szczególny rodzaj sztućców stanowią te, które przeznaczone są do ryby. W tym przypadku wybieramy widelec szerszy i zdecydowanie bardziej krępy niż tradycyjny model. Natomiast cechą charakterystyczną noża jest mocniej spłaszczona krawędź. Jego zadanie polega na filetowaniu, a nie krojeniu.

Obecnie na różnych przyjęciach i restauracjach podawane są ostrygi. Narzędziem, które pozwoli na poprawną konsumpcję, jest widelczyk koktajlowy. Wiele osób wykorzystuje również pustą połówkę muszli, która wspaniale sprawdzi się przy oddzielaniu mięsa bądź nabieraniu sosu. Wyjątkowym specjałem jest także kawior. Tutaj należy posługiwać się widelczykiem o widełkowatym kształcie. Przy jego pomocy nakłada się przysmak na przykład na kawałek tostu. Będzie on również przydatny do spożywania sardynek, szprotek i innych małych rybek. Do delektowania się ciastami służy łyżeczka lub widelczyk. Gdy na deser serwuje się owoce cytrusowe, bardzo często do jedzenia używa się specjalnej łyżeczki z małymi ząbkami i ostrym czubkiem.

fot. mat.pras.

Inne ważne zasady

Wśród zasad dotyczących dobrych manier wymienia się także zachowanie, które sygnalizuje zakończenie posiłku lub jego kontynuowanie. W pierwszym przypadku nóż i widelec układa się obok siebie, a dokładniej widelec zębami w górę, a nóż ostrzem w lewym kierunku. Natomiast przy pauzie w posiłku sztućce powinny tworzyć literę A. Ostrze noża należy zwrócić w lewą stronę, a widelec zębami w dół.

Warto poznać zasady związane z poprawnym posługiwaniem się sztućcami. Dzięki temu odnajdziesz się na każdej uroczystości, przyjęciu i w eleganckiej restauracji. Zyskasz wiarę we własne siły, pewność siebie i zaskarbisz sobie uznanie wśród osób towarzyszących. Ponadto taką wiedzę możesz wykorzystać, gdy myślisz o otwarciu własnego lokalu. Może ona mieć duży wpływ na Twój sukces!Jak poprawnie używać sztućców?

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *