dieta w ciąży
fot. mat. partnera/art. sponsorowany

Ciąża to szczególny okres, w którym kobieta odpowiada nie tylko za siebie, ale również za rozwijający się w niej organizm. Dlatego tak ważne jest między innymi prawidłowe odżywianie się w tym okresie. Dzisiaj zajmiemy się przede wszystkim tym, czego nie jeść w ciąży. Jakich składników diety unikać i dlaczego? Jak się odżywiać w ciąży?

Dieta w ciąży – czy można jeść słodycze?

Niektórym kobietom ciąża kojarzy się z okresem, w którym bez wyrzutów sumienia można do woli zajadać się słodyczami. Okazuje się jednak, że jest to bardzo niewskazane. Po pierwsze bowiem ze względów zdrowotnych wskazane jest utrzymywanie właściwej wagi. Z upływem każdego tygodnia kobieta w ciąży przybiera na wadze, jednak dobre odżywianie w ciąży pozwala kontrolować ten wzrost.

“Wiele kobiet będąc w ciąży uważa, że ma przyzwolenie na jedzenie dużej ilości cukru i słodyczy. Nic bardziej mylnego. Uwzględniając zdrowe jedzenie w ciąży, węglowodany proste powinny być ograniczone < 10% energetyczności diety. Tak jak wspominałem wyżej, zapotrzebowanie kobiety ciężarnej na węglowodany wynosi od 45-65%, a spożycie na poziomie RDA (zalecanego dziennego spożycia) wynosi nie mniej 175 g węglowodanów na dzień. Dlatego uwzględniając zdrowe żywienie w ciąży, warto wybierać produktu bogate w węglowodany złożone. Wprowadzenie ich będzie miało na celu unormowanie glukozy we krwi i apetytu. Dzięki temu nie doprowadzimy do napadów wilczego głodu i nie będzie nam się chciało sięgać po słodycze”. – informuje nas dietetyk kliniczny Michał Wrzosek, prowadzący stronę michalwrzosek.pl.

Unikaj surowych pokarmów

Zdrowa dieta w ciąży zakłada całkowite pozbycie się z niej surowych ryb, owoców morza i mięsa. Tym samym nie jest to dobry czas na sushi czy tatar. Rzecz w tym, iż mięso, którego nie poddano obróbce cieplnej, może posiadać patogeny, które, choć niegroźne dla matki, mogą stanowić zagrożenie dla płodu. Tym samym przed spożyciem ryby lub mięsa najlepiej ugotować pokarm, ponieważ smażone potrawy również nie są wskazane w diecie dla ciężarnej. Warto pamiętać, że nie tylko nieprzetworzone mięso jest niewskazane po zajściu w ciążę aż do porodu. Prawidłowa dieta w ciąży nakazuje również ograniczyć (nie trzeba rezygnować z tych składników diety całkowicie) z:

  • surowych jaj i ich przetworów – kolejnym zaskoczeniem może być zalecenie dotyczące rezygnacji lub znacznego ograniczenia spożywania w ciąży lodów,

  • niepasteryzowane mleko i jego przetwory – w ciąży warto ograniczyć do minimum spożywanie serów pleśniowych czy oscypków.

Dobre odżywianie w ciąży, czyli rezygnacja z tłuszczów trans

Tłuszcze nienasycone trans występują naturalnie lub też są syntetyzowane i dodawane do rozmaitych produktów. Szczególnie szkodliwe są sztuczne tłuszcze nienasycone, dodawane na przykład do olejów roślinnych, w celu wydłużenia ich daty ważności. Natomiast naturalnie tłuszcze te występują na przykład w mięsie wieprzowym i baraninie. Warto zatem, aby dieta w ciąży była uboga w te rodzaje mięsa.

Dobre odżywianie w ciąży i rezygnacja z używek

W czasie ciąży absolutnie niedozwolone jest spożywanie alkoholu. Nawet najmniejsza jego ilość może poważnie uszkodzić cewkę nerwową, powodując upośledzenie dziecka lub hamując jego rozwój. Podobnie szkodzi nikotyna, która może uszkodzić układ nerwowy lub oddechowy. Natomiast nie ma danych wskazujących na konieczność rezygnacji z kawy. Dopuszczalne jest dostarczanie do organizmu do 300 mg kofeiny dziennie, co daje ok. 3 filiżanki niezbyt mocnej kawy.

Pamiętaj, że odżywianie w ciąży, rezygnacja ze szkodliwych składników diety oraz wprowadzenie do nich odpowiednich pozycji decydują o zdrowiu Twoim i Twojego dziecka.

 

Artykuł sponsorowany

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *